SADRŽAJaN NASTUP

Sanja Musić Milanović na Kijevskom samitu prvih dama i gospode, evo o čemu je govorila

24.08.2021 u 15:38

Bionic
Reading

Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića, na poziv supruge ukrajinskog predsjednika Olene Zelenske sudjelovala je u ponedjeljak putem videoobraćanja na Kijevskom samitu prvih dama i gospode, izvijestio je danas Ured predsjednika Milanovića

Sanja Musić Milanović govorila je na tematskom panelu 'Key to the new reality: leave no one behind'. U svom obraćanju istaknula je da je dugogodišnju znanstvenu i stručnu karijeru posvetila poboljšanju i očuvanju zdravlja ljudi, čime se aktivno bavi i zagovara i kao supruga hrvatskog predsjednika. Naglasila je da projekti koje vodi i kojima se aktivno bavi u Hrvatskoj imaju cilj 'potaknuti ljude svih dobnih skupina, koji žive u različitim okruženjima, na aktivniji i zdraviji život, što je velik korak prema očuvanju i poboljšanju zdravlja ljudi', izvijestio je Ured predsjednika.

Tijekom izlaganja govorila je i o Nacionalnom programu promicanja zdravlja 'Živjeti zdravo', koji vodi, istaknuvši da se program razvija od 2002. godine, a utemeljen je na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima o odrednicama debljine još iz najranije životne dobi, odnosno djetinjstva. Pojasnila je kako je 'Živjeti zdravo' sveobuhvatan, multisektorski program promicanja zdravlja usmjeren na opću populaciju i sve dobne skupine.

'Aktivnosti koje se provode na nacionalnoj razini uključuju informiranje, educiranje i podizanje svijesti o pozitivnim aspektima zdravog načina života, ali i kreiranje pristupačnih, zdravijih okruženja u suradnji s lokalnim zajednicama, usklađeno s njihovim specifičnim potrebama', rekla je Musić Milanović.

Ukazala je i na potrebu za 'inovativnim i novim inicijativama i rješenjima u području prevencije i liječenja debljine djece, koja su utemeljena na znanstvenim i stručnim dokazima te odgovaraju potrebama lokalnih zajednica'. Zaključno je rekla kako je debljina globalno javnozdravstveno opterećenje, a ne samo pitanje jedne nacije. Osvrnula se na činjenicu da je debljina značajan čimbenik rizika za vodeće kronične nezarazne bolesti koje opterećuju kako same građane, tako i zdravstvene sustave. Završno je istaknula važnost zajedničkog djelovanja na međunarodnoj razini.

U fokusu samita u Kijevu bili su humanitarni, zdravstveni i socijalni projekti kojima se bave prve dame i gospoda u sklopu svojih poslova i aktivnosti.