nakon ukidanja ograničenja

Šangaj zbog širenja covida poziva građane da izbjegavaju okupljanja i da ostanu kod kuće za Božić

24.12.2022 u 09:02

Bionic
Reading

Vlast u Šangaju, kineskom gradu s najviše stanvonika, pozvale su građane da ovaj vikend ostanu kod kuće dok covid-19 bjesni širom zemlje nakon ukidanja strogih ograničenja

Podružnica šangajske općinske zdravstvene komisije pozvala je u subotu posebice mlade da izbjegavaju okupljanja zbog lakog širenja koronavirusa i niskih temperatura. Božić se u Kini ne slavi tradicionalno, ali je uobičajeno da mladi parovi i neke obitelji provode blagdan zajedno. Varijanta omikron tjednima se širi nakon što su vlasti iznenada prekinule svoju politiku nulte tolerancije covida ukinuvši stroge zahtjeve testiranja i ograničenja putovanja dok Kina postaje posljednja velika zemlja koja će živjeti s virusom.

Iako su mnogi pozdravili popuštanje mjera, obitelji i zdravstveni sustav nisu bili spremni za val zaraze koji je slijedio. Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni zaliha krvi, u ljekarnama nema dovoljno lijekova, a vlasti se utrkuju u izgradnji klinika. U Šangaju se obično održava veliki božićni sajam u luksuznoj trgovačkoj četvrti. Ali širenje omikrona kvari slavlja. Mnogi restorani u Šangaju otkazali su božićne zabave koje su inače organizirane za stalne posjetitelje, dok su hoteli ograničili rezervacije zbog manjka osoblja, rekla je Jacqueline Mocatta, koja radi u ugostiteljstvu.

  • +12
Covid-19 u Šangaju Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

"Postoji samo određeni broj gostiju koji možemo primiti s obzirom na našu radnu snagu, jer je većina zaposlenika trenutno bolesna", rekla je. Korisnici se na društvenim mrežama žale da će ostati kod kuće jer je većina njihovih prijatelja pozitivna na covid.

"Prvo sam planirao otići u Šangaj za Božić, ali sada mogu samo ležati u krevetu", napisao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj društvenoj mreži sličnoj Twitteru. Broj zaraženih u Kini vjerojatno je veći od milijun dnevno s više od 5000 smrtnih slučajeva dnevno, što je "potpuni kontrast" službenim podacima, objavila je ovog tjedna britanska tvrtka za zdravstvene podatke Airfinity. Kineske nacionalne zdravstvene vlasti u subotu su izvijestile o 4128 simptomatskih zaraza covidom-19 dnevno te su rekle da nema smrtnih slučajeva četvrti dan zaredom. Bloomberg News izvijestio je u petak da je prošli tjedan u jednom danu moglo biti zaraženo gotovo 37 milijuna ljudi, pozivajući se na procjene zdravstvenih vlasti.