RASPRAVA U OTVORENOM

Sandra Benčić: HDZ se može i mora pobijediti s velikim izlaskom birača

28.06.2023 u 22:54

Bionic
Reading

Komu pogoduje odluka stranke Možemo! da samostalno izađe na izbore? Hoće li ipak biti okrupnjavanja na ljevici i na desnici prije superizborne godine? Jesu li moguće točkaste koalicije? Kome pomaže, a kome odmaže D'Hondtova metoda? Tko će biti premijerski kandidati velikih stranaka?

Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) u HTV-ovoj emisiji Otvoreno rekla je kako je Možemo! prva stranka koja je donijela odluku o načinu izlaska na iduće parlamentarne izbore.

'Donijeli smo tu odluku prvi da bi bili korektni prema potencijalnim postkoalicijskim partnerima i kako bi znali idemo li ili ne u predizbornu koaliciju. Odluku smo donijeli na temelju onoga što je naš izborni cilj, što bi trebao biti ključni izborni cilj ljevice, a to je omasoviti izlazak na sljedeće izbore jer se HDZ može i mora se pobijediti s velikim izlaskom birača', rekla je.

Benčić je naglasila da je važno da birači točno znaju kome daju svoj glas kako bi izašli na izbore i birali lijeve opcije. 'Važno je da unaprijed znaju s kime će opcija za koju glasaju koalirati nakon izbora. Mi smo prva stranka koja je jasno rekla s kime smo spremni sastavljati Vladu, a tko ne dolazi u obzir', kazala je.

Istaknula je da je to najbolji put kojim će ljevica maksimizirati broj mandata. 'Nije stvar u tome hoćemo li u izbornoj jedinici dobiti jedan mandat više, a HDZ manje i obrnuto. Ono o čemu se na ovim izborima radi jest da bi ljevica pobijedila HDZ ona to može napraviti i sa D'Hondtom, kakav god da je, samo ako motivira visoku izlaznost birača. Uvijek kada je bila velika izlaznost tada je vlast HDZ-a padala', kazala je Benčić.

'Naš politički neprijatelj je HDZ. Naš cilj na sljedećim izborima je srušiti HDZ. Naša kampanja temeljit će se na novoj viziji Hrvatske za 21. stoljeće', dodala je.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da SDP-u nije u cilju da ulazi u sukob s Možemo!

'Možemo će biti naš suparnik na ljevici to je činjenica, ali ako se ukaže takva prilika Možemo! će biti partner za stvaranje Vlade. Ulazimo u jedan dio sličnog ili istog biračkog tijela, tko će biti bolji bit će', dodao je.

Hajdaš Dončić rekao je da im odluka Možemo odgovara te da je SDP u pretkampanji cijelo vrijeme sam. 'Krenuli smo s regionalnom politikom, s politikom zaokružimo plaće, s planom za stan i krenuli smo s besplatnim vrtićima. Mi se cijelo vrijeme pripremam da sami izađemo na izbore', dodao je.