obnova grada

Sandra Benčić: HDZ misli da građani nisu svjesni da Bandić vlada isključivo uz njihovu pomoć

10.09.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Sandra Benčić iz političke platforme Možemo! gostovala je na N1 gdje je komentirala Zakon o obnovi Zagreba i okolice te pojasnila koji su im amandmani odbijeni i zašto.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat izjavio je da je Vlada prihvaćanjem 42 amandmana u potpunosti i pet djelomično, od ukupno 183 amandmana na prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice pokazala širinu.

"Horvat to slobodno interpretira. Mi smo podnijeli 33 amandmana u drugom čitanju, od čega je jedan značajan dio bio tehničke naravi i oni su prihvaćeni", rekla je Benčić na N1 i dodala da oni amandmani koji su se odnosili na suštinske izmjene zakona nisu prihvaćeni.

"Uspostava neovisnog tijela za nadzor, pri čemu smo tražili da se svi podaci o javnim nabavama i utrošku sredstava objavljuju u realnom vremenu te da se svi podaci kontroliraju od strane tog tijela koje bi trebalo kontrolirati razinu koruptivnog rizika, to nam nije prošlo."

Benčić ističe da je glavni zahtjev platforme Možemo! bio upravo uspostava jednog neovisnog tijela koji će nadzirati cijeli postupak.

"Naš glavni zahtjev je bio da cjelokupnom obnovom koordinira jedno stručno tijelo", kazala je i pojasnila kako bi tako građanin koji ulazi u postupak obnove sve potrebne informacije dobio u jednoj instituciji.

"To nije prihvaćeno i time nismo zadovoljni."

Benčić navodi da strahuju i od nekih birokratskih zamki.

"Upravo zbog toga smo tražili da taj dio, popravci, sanacije krovova, zabatnih zidova itd., bude hitan proces i da se financira 60-20-20 posto kako bi se građanima omogućilo da uđu u svoje domove prije zime i da imaju bazičnu zaštitu, a konstrukcijska obnova ići će nekom realnom brzinom. Bojimo se da će se građani susretati s birokratskim preprekama", rekla je te dodala:

"Međutim, bez obzira na to kako i kada se Zakon usvoji mi ćemo monitorirati njegovu provedbu te ćemo i dalje, ako treba i na ulici s građanima, tražiti da se efikasno i brzo rješavaju oni hitni slučajevi sanacije koji su prioritetni. S druge strane, sigurno ćemo organizirati nadzor unutar parlamenta, prikupljati podatke kako bismo zaštitili građane od korupcije i nepotizma na što smo navikli uvijek kada HDZ i Bandić imaju u nečemu prste", poručila je.

Benčić je navela i koji je argument bio za odbijanje amandmana koji se odnosi na uspostavu neovisnog nadzornog tijela.

"Dobili smo nevjerojatno obrazloženje gdje su nam rekli da je zahtjev za neovisnim nadzorom utroška sredstava u koliziji s Ustavom RH jer nije predviđeno da se izvan državnih tijela radi bilo kakav neovisni nadzor jer to radi državna revizija, odnosno državna uprava. To je potpuno nevjerojatan argument jer imamo nekoliko neovisnih tijela za nadzor", kazala je.

"Nama je bilo jako važno da se urbanistički promisli koncept razvoja grada, ali moramo reći da je to pitanje GUP-a i ono je u nadležnosti grada, odnosno skupštine Grada Zagreba. Država, odnosno Sabor zaista ne bi smio u taj dio ulaziti", istaknula je Benčić.

  • +40
Potres u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Benčić se osvrnula i na odnose gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a.

"HDZ će se sada pozicionirati kontra Bandića, naravno, u smislu privida koji žele stvoriti za potrebe lokalne kampanje. Međutim, nevjerojatno mi je da oni misle da građani grada Zagreba imaju tako kratko pamćenje i da nisu svjesni da sve ove godine Bandić vlada isključivo i samo uz pomoć HDZ u Zagrebu", kazala je Benčić te dodala da jedini put kada HDZ nije pružio podršku bilo je po pitanju GUP-a i to zato što su slijedili parlamentarni izbori pa su se htjeli distancirati od gradonačelnika.

"HDZ cijelo vrijeme kalkulira, ali građani grada Zagreba i svi mi koji se godinama borimo protiv Bandića nećemo im zaboraviti da su oni ti koji su mu držali štangu u Zagrebu sve ove godine. Za nas je HDZ je jednako Bandić i Bandić je jednako HDZ", poručila je Benčić.