ministar graditeljstva

Horvat: Prihvaćanjem oporbenih amandmana pokazali smo širinu, Zakon o obnovi Zagreba dobit će većinu

10.09.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat izjavio je u četvrtak da je Vlada prihvaćanjem 42 amandmana u potpunosti i pet djelomično, od ukupno 183 amandmana na prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice pokazala širinu, a vjeruje da će obnova relativno brzo krenuti. „Prihvaćanjem 47 amandmana od ukupno oko 180 mislim da smo pokazali širinu dijaloga, ključne stvari koje su bile definirane od struke prihvatili smo kroz amandmane”, rekao je Horvat nakon završetka izjašnjavanja o amandmanima u Hrvatskom saboru.

'To je ozbiljan postotni udio ne s aspekta nekorektnog ili neprofesionalno odrađenog zakona, već želje i namjere da ideje koje mogu poboljšati zakonski okvir implementiramo u zakon i one budu akceptirane kroz provedbene akte”, kaže Horvat.

Dio amandmani koji nije prihvaćen, dodao je, postat će sastavni dio pravilnika koji će točno utvrditi sastav dokumenata i projekata te programa mjera koji će biti ključni provedbeni akt, odnosno „kuharica po kojoj će raditi Fond za obnovu”. Horvat očekuje da će zakon u petak dobiti veliki većinu potpore onih koji smatraju da je zakon provediv, budući da su „svi dobronamjerni amandmani dobronamjernih klubova zastupnika i pojedinačnih zastupnika prihvaćeni”.

Nakon donošenja zakona Horvat vjeruje da će se relativno brzo krenuti u obnovu i uvjerava da će nakon konstrukcijske i cjelovite obnove Zagreb izgledati bolje i biti protupotresno ojačan.

„Zakon daje jasnu priliku da se krene u organiziranu konstrukcijsku obnovu unutar 30 dana od objave u Narodnim novinama”, kazao je dodavši da se formiranje Fonda za obnovu također očekuje maksimalno 30 dana od izglasavanja zakona.

Ministar tvrdi da je zakon provediv, no ako se u sljedećih šest do deset mjeseci uoči da u zakonu ima određenih problema, Vlada ga je spremna izmijeniti.

Podsjetio je da su neke aktivnosti već počele - osigurano je 100 milijuna kuna za obnovu krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i dizala, a 41 milijun kuna izdvojen je za kondenzacijske bojlere.