žalit će se i uskok

Sanaderova odvjetnica najavila žalbu: Ishod smo znali i ranije, sustavno su se kršila Sanaderova prava

30.12.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Šest godina zatvora nepravomoćna je presuda u slučaju Ina-MOL koju je danas sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu izreklo Ivi Sanaderu. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković odmah je najavila žalbu

Odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković uvjerena je da će Vrhovni sud srušiti presudu koja je danas izrečena na Županijskom sudu u Zagrebu.

'Tijekom postupka sustavno su se kršila prava okrivljenika i prava obrane. Tijekom postupka na jedan naš komentar da se radi o nepravednom postupku sutkinja je rekla da ćemo imati pravo na žalbu i da ćemo sve to moći napisati, prema tome ishod smo znali i ranije. Što se tiče činjeničnih utvrđenja, ona su rezultat propusta suda da dozvoli da se izvedu dokazi u korist obrane, a odbijeni su manje-više svi svjedoci', kazala je Sloković nakon izricanja presude.

'Presuda se temelji na iskazu osobe koja je i sama rekla da je novac, koji doduše nije njen, potrošila i danas nema ni dinara', kazala je Sloković, govoreći o Ježiću.

Vrhovni sud će, kaže, imati puno posla s ovom presudom.

Komentirajući tvrdnju suda da je Sanader opstruirao postupak, Sloković kaže da je sud zaboravio da je Sanader u postupku 10 godina i da istovremeno sudjeluje u postupku za Fimi mediju. 'Deset godina je u sudskim postupcima i ti postupci idu u naletima. Suđenje za ovaj predmet počelo je 2009. godine, sud je zaprimio odluku Ustavnog suda 2015. godine. Nije bio u stanju zakazati postupak četiri godine i četiri godine je taj postupak stajao, a da bi onda, kada je gospodin Sanader imao ozbiljne zdravstvene probleme, njemu zabranio da se operira', kaže Sloković.

  • +3
Suđenje Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Sanader se na izricanju presude nije pojavio. 'On je još uvijek na liječenju, još uvijek ne hoda kako treba i nije sposoban za raspravu', rekla je Sloković.

Upitana hoće li opet ova presuda ići do Ustavnog suda, Sloković je uvjerena da će već Vrhovni sud ukinuti presudu zbog toga 'što su doista tijekom postupka kršena prava gospodina Sanadera'.

'Vođena je primjerice rasprava u odsutnosti jednog suca bez suglasnosti obrane. To je bitna povreda', kazala je Sloković.

Odvjetnik Zsolta Hernadija Dalibor Valinčić kazao je također da su se tijekom postupka kršila prava na obranu, a najavio je i da će poduzeti neke pravne mjere vezano za Hernadija. Pojasnio je da je on osuđen na dvije godine zatvora te da mu nije određen istražni zatvor, a sukladno tome treba se vidjeti što će biti s tjeralicom i europskim uhidbenim razlogom koji je raspisan za njim. Rekao je i da Hernadi normalno obavlja svoj posao.

USKOK najavio žalbu

Zadovoljni presudom su u USKOK-u, no također najavljuju žalbu. Naime, u USKOK-u nisu zadovoljni kaznom, pa je zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonči Petković najavio žalbu na odluku o visini kazne.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…