ANALIZA U DNEVNIKU CORRIERE DELLA SERA

'Sanaderova Hrvatska kao Potemkinova sela'

14.09.2009 u 12:45

Bionic
Reading

Hrvatska Ive Sanadera je izgradila, kao princ Potemkin koji je podizao lažna sela, demokratske fasade od prešanog papira iza kojih su se sakrivala ubojstva poznatih osoba, deficit transparentnosti, nejasne veze između političko-ekonomskog i svijeta kriminala, ističe talijanski dnevnik Corriere della Sera u svom tekstu o poboljšanju hrvatsko-slovenskih odnosa

Hrvatskoj su otvorena vrata za ulazak u Europu, nakon što je Slovenija otklonila veto koji je stavila zbog pograničnog spora koji traje od 1991, piše u nedjelju list Corriere della Sera. Taj talijanski list, koji nije objavio veću informaciju o ostavci hrvatskog premjera Ive Sanadera, koji nije objavio ni vijest (osim na portalu) o incidentu koji su talijanski turisti doživjeli ovoga ljeta u Dalmaciji, u nedjelju objavljuje gotovo cijelu stranicu o prevladavanju slovensko-hrvatskog pograničnog spora u Piranskom zaljevu pod naslovom (na pet od šest stupaca stranice) 'Hrvatska, otvorena vrata u Europi', izvještava dopisnik Večernjeg lista iz Italije Silvije Tomašević.

Na određeni je to način pozdrav skorom ulasku Hrvatske u EU, a u tekstu se iznosi kako je bilo dobro što je Sanader otišao s premijerskog položaja, jer je bio previše tvrd ne samo u tom sporu, već i u vođenju zemlje. U Sloveniji i Hrvatskoj su s vlasti 'otišle dvije ikone borbe i/ili rata za nacionalno oslobođenje', odnosno Janez Janša i Ivo Sanader. Došli su novi ljudi, Borut Pahor i Jadranka Kosor, koji su kao novi glumci mogli načiniti i novi film.

No list upozorava kako nije sve gotovo, jer slovenski Parlament još treba ratificirati sporazum, na koji u Ljubljani gledaju kao pobjedu Hrvatske. Sporazum još nije gotov, jer ima mnogo nejasnoća, potrebno je razraditi detalje itd, piše Corriere della Sera.

No puno više od priče o hrvatsko-slovenskim odnosima zanimljivije je analiza koju Corriere della Sera iznosi list o stanju u Hrvatskoj.

'Hrvatska Ive Sanadera izgradila je, kao princ Potemkin koji je podizao lažna sela, demokratske fasade od prešanog papira iza kojih su se sakrivala izvanredna ubojstva, deficit transparentnosti, nejasne veze između političko-ekonomskog i svijeta kriminala. Slovenski veto je, paradoksalno, sve podsjetio ne sve to i primorao i Hrvatsku da se s većim zalaganjem sučeli sa svojim reformama', istaknuto je.

'Premijer Sanader, napola otac domovine, a napola kum, iznenada je podnio ostavku ostavivši zemlju pod šokom. Poslije ubojstava koja su prodrmala zemlju, teške recesije, negativnih ocjena MMF-a, dolazak Jadranke Kosor je bio udarac tom stanju. Njezina Hrvatska je na korak od Europe', zaključuje Corriere della Sera.