REAKCIJE NA SVJEDOČENJE

Sanaderov bumerang: Kud ja, tud i Jadranka

Bionic
Reading

Nastup bivšeg premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o Hypo banci za tportal su komentirali politički analitičari i političari ustvrdivši da u svom svjedočenju nije otkrio ništa spektakularno što bi pomoglo raspetljavanju korupcijskog čvora, no svim snagama se upirao diskreditirati svoju dojučerašnju stranačku sljedbenicu, a današnju hrvatsku premijerku Jadranku Kosor

'Sukus svega je da Sanader nastavlja direktni obračun s premijerkom Kosor i pokušava što više naštetiti njezinom političkom ugledu', istaknuo je politički analitičar Ivan Rimac

Njegovo mišljenje dijeli i politički analitičar Davor Gjenero, koji smatra da se Sanader ponašao kao i u svim prethodnim slučajevima – želio je oslabiti poziciju predsjednice Vlade. 'On pokušava dovesti u pitanje njezin kredibilitet i ako bi u tome uspio, tad bi se krenulo u drugu fazu: na pokušaj reverzibilnog procesa i vraćanja pod kontrolu policije i pravosuđa. Zato mi je žao što je toliko u medijima odjeknuo njegov spin da mu najbliži suradnik nije bio Ježić već Kosor', smatra Davor Gjenero.

Oporbeni političari i saborski zastupnici Damir Kajin (IDS) i Nenad Stazić (SDP) smatraju kako se iz Sanaderovog prozivanja Jadranke Kosor može iščitati da su u korupcijsku aferu umočeni i Sanaderovi stranački kolege.

'Opet je potvrdio ono što smo svi znali, a to je da mu je sadašnja premijerka bila najbliža suradnica, a sada smo doznali da su bili i bliski prijatelji. No najznačajnija Sanaderova poruka pred povjerenstvom jest da su se sve odluke u HDZ-u donosile kolektivno, pa ne stoje izlike njegovih bivših stranačkih kolega kako ništa nisu znali', kazao je Stazić.

Nepripremljeno povjerenstvo

Obojica analitičara, Rimac i Gjenero, izrazili su razočaranje pripremljenošću koruškog parlamentarnog povjerenstva, ističući da im nije bio cilj doznati istinu, već narušiti ugled onoga kojeg su pozvali na ispitivanje. Nenad Stazić, koji ima iskustva u vođenju parlamentarnih povjerenstava, istaknuo je da  Sanaderovo svjedočenje u Klagenfurtu nije donijelo ništa spektakularno, budući da je takva sudbina svih saslušanja pred parlamentarnim povjerenstvima. Svjedoci, naime, imaju mogućnost govoriti samo ono što im ide u prilog, a prešutjeti ono što bi im moglo štetiti.

Kajin kaže kako se nakon Sanaderovog pojavljivanja pred koruškim parlamentarcima opet uvjerio da Sanader nije pobjegao u Austriju, već da su ga pustili da pobjegne. 'To je velika policijsko-pravosudna blamaža, koja se nastavila odvijati i nakon Sanaderovog uhićenja u Austriji. Tada su određene strukture iz Hrvatske dostavile Austrijancima podatke o računima u Tirolu kako bi ga se procesuiralo u toj zemlji. Sve to se radi s ciljem da se Sanader što kasnije vrati u Hrvatsku', istaknuo je Kajin.

On smatra da je sve to odigrano u interesu onih koji su zagovarali politiku 'kud Ivo, tud i ja', samo što je danas tu politiku Sanader okrenuo pa ona sada glasi 'kud ja, tud i Jadranka'.

'Da ne bi bilo zablude, ja smatram da je Sanader lopuža i da mu se treba suditi u Hrvatskoj. Ne stoje njegove tvrdnje da u Hrvatskoj neće imati pošteno i objektivno suđenje. Nije Sanader politički nego prvorazredni pravosudni slučaj. Slažem se sa Šeksom da treba amputirati bolesno tkivo iz HDZ-a, naročito one iz izvršne i zakonodavne vlasti koji su se Sanaderu sluganski klanjali. A nakon toga HDZ treba demontirati s vlasti', poručio je Kajin.

I saborski zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang dijeli Kajinovo mišljenje da se protiv Sanadera ne vodi politički proces.

'Koliko sam čitao iz medija, Sanader je ponovo isticao kako se radi o političkom progonu. To nije istina! Zar je istraga koja se protiv njega vodi u Austriji također politički progon!? Zbog toga je u svom iskazu spominjao premijerku Kosor kako bi naglasio svoju tezu. Međutim, ne radi se o progonu, već o ozbiljnim sumnjama u nečasne radnje. Savjetujem mu da surađuje i da se konačno sve raščisti', kazao je Hebrang.

Istaknuo je da je bilo tragično gledati čovjeka koji je bio na vrhuncu popularnosti u Hrvatskoj, ali i u Europi, kako iz zatvora odgovara na pitanja lokalnih austrijskih političara. 'Ako mu se zaista sve dokaže, bit će to najveći politički pad u povijesti', ocijenio je Hebrang i dodao da Sanaderov sarkazam u obraćanju koruškim političarima dokazuje kako je svjestan da se nalazi u veoma teškoj situaciji.