HDZ-OVI RASPJEVANI SLAVUJI

Sanader: Zašto niste ispitali Ninu Badrić i Mišu Kovača?!

14.10.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Četvrtog dana svoje opsežne obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio pobijati sve tvrdnje iz Uskokove optužnice u slučaju Fimi media, a osim svojih suoptuženika, stranačkih kolega te Državnog odvjetništva za urotu protiv sebe ponovno je optužio i medije

Tvrdi da su mediji u svim slučajevima protiv njega, pa tako i u Fimi mediji učinili sramotan i prljav posao osudivši ga u javnosti prije sudskog postupka. "Ovdje se vode dva postupka koje je inicirao Uskok, jedan na sudu, a drugi u javnosti i taj je već završen", kazao je Sanader, ističući da je time uz niz hrvatskih zakona prekršena i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Detaljno se osvrčući na svaki dio optužnice, kazao je da službenim vladinim zrakoplovom na putu do Malte nije išao po kćeri u London i obitelj Žužul u Veneciju, a odbacio je i optužbe da je njime letio u Beč kako bi isprobao frak za operni bal.

Rekao je i da ništa ne zna o naknadama koje su se tajnicama i dužnosnicima HDZ-a navodno isplaćivale iz stranačkog crnog fonda, osim da su vladine tajnice dobivale novac za posao koji su nakon radnog vremena obavljale u stranci. Poznato mu je i da su se Bianci Matković pokrivali troškovi koje je imala kao predsjednica HDZ-ove Zajednice žena, no sve je, kako tvrdi, tehnički odradio glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak.

On ga je, tvrdi Sanader, kao bivši ministar unutarnjih poslova savjetovao i da nabavi novi blindirani BMW koji je kupila stranka, kao i prvi u kojem se vozio od kada je stupio na premijersku dužnost. "Ti se igraš sa svojom sigurnošću to ti govorim kao bivši ministar unutarnjih poslova", prisjetio se Sanader navodnih Jarnjaković riječi.

Dodao je da je kao predsjednik HDZ-a i vlade imao tretman koji je prethodno određen te da je njemu osobno bilo svejedno vozi li se u audiju, mercedesu ili BMW-u, ukoliko zadovoljavaju sigurnosne standarde.


Odbacio je optužbe da su po njegovom nalogu iz crnog fonda kupljene Osječka televizija i Hrvatski list, kao i da je od suoptuženika tražio da se donacije HDZ-u ne evidentiraju. 'Da sam bio takav ne bih forsirao Zakon o fininanciranju političkih stranaka. Činio sam sve da HDZ bude odgovorna stranka koja će naučiti iz pogrešaka 90-tih i zašto bih to sve podrivao', zapitao se Sanader.

Uskokovu ozbiljnost, dodao je, pokazuje i činjenica da kao svjedoke nisu ispitali Ninu Badrić, Mišu Kovača i još neke pjevače za koje je suoptuženi Mladen Barišić kazao da su primali ilegalan novac.

Ustvrdio je i da otac njegove supruge nije bio socijalni slučaj i nekvalificirani radnik, kao što je tvrdilo tužiteljstvo, već magistar tehničkih znanosti, predavač na višoj školi i sudski vještak. Svoju obranu Sanader će nastaviti poslijepodne.