KLASA OPTIMIST

Sanader uvjeren u zajedničku izjavu Hrvatske i Slovenije

15.12.2008 u 08:13

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader, koji boravi u New Yorku radi predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN, uvjeren je da će Hrvatska i Slovenija uskoro potpisati zajedničku izjavu koja treba razriješiti slovensko blokiranje pristupnih pregovora Hrvatske s EU

"Želim vjerovati da će francusko predsjedanje EU uroditi plodom te će Hrvatska i Slovenija uskoro potpisati zajedničku izjavu. Mislim da su izgledi dobri da dođemo do razumnog stajališta jer ne želimo prejudicirati u toj izjavi rješavanje graničnih problema da nas to potom opterećuje pred međunarodnim tijelima gdje će se ti procesi voditi", kazao je Sanader hrvatskim novinarima u New Yorku.

Naglasio je da je optimist, posebno zbog toga što Francuska želi da se tijekom njezinog predsjedanja potpiše usaglašana izjava.

"To je bilateralni problem Hrvatske i Slovenije, a ne Europe. Taj sam stav čuo i više puta u mnogim zemljama članicama EU koje sam posjetio zadnjih tjedana. Mi smo spremi za otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Bruxellesom i u sljedećih pet dana očekujem pozitivne vijesti", rekao je Sanader.

U nedjelju je posjetio Hrvatsku katoličku župu Sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu. Nakon mise koju je predvodio fra. Nikola Pašalić, Sanader se susreo s oko 500 hrvatskih iseljenika sa šireg područja New Yorka, gdje živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka.

Premijer Sanader obećao je pomoć hrvatske Vlade u obnovi crkve Sv. Ćirila i Metoda koja slavi 95. obljetnicu postojanja.