POSTUPAK SE RAZVLAČI

Sanader se žalio na pritvor

13.01.2011 u 18:50

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader podnio je žalbu na svoj pritvor u Salzburgu Višem zemaljskom sudu u Linzu, javila je u četvrtak austrijska novinaska agencija APA.

Žalba je od jučer u Linzu, izjavila je APA-i glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu Barbara Feichtinger. Žalba će automatski produžiti Sanaderov ekstradicijski pritvor za još jedan mjesec, rekao je njegov austrijski branitelj bečki odvjetnik Werner Suppan.

"Gospodin Sanader želi postupak za izručenje doživjeti na slobodi", rekao je odvjetnik, dodavši kako je žalba podnesena 30. prosinca. Po njegovu mišljenju ne postoji opasnost od bijega ni prikrivanja dokaza. Odvjetnik drži kako bi sud u Linzu mogao donijeti odluku u idućih deset do 14 dana.

Na temelju automatskog produljenja pritvora od četiri tjedna otpada za 27. siječnja zakazano ročište o pritvoru, rekao je odvjetnik.

"Ako viši zemaljski sud odluči produžiti ekstradicijski pritvor, ta će odluka dovesti do produljenja roka od dva mjeseca", rekao je pravosudni službenik u Linzu.

Suppan je kazao kako Sanaderovi hrvatski branitelji još nemaju uvid u dokumente te da se zbog toga bivši premijer nije složio s pojednostavljenim postupkom za izručenje Hrvatskoj.

Bivši hrvatski premijer u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju.