ODVJETNIK DEMANTIRA

'Sanader neće tužiti zatvor '

11.02.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Branitelji bivšeg premijera Ive Sanadera iz Zagreba opovrgnuli su danas da će tužiti zatvor u Salzburgu zbog kršenja njegovih ljudskih prava, to jest fotografiranja u pritvoru u kojem je od prosinca prošle godine

'Netočno je da će Ivo Sanader tužiti salzburški zatvor", izjavio je za Hinu jedan od njegovih branitelja iz Zagreba Goran Suić i opovrgnuo tvrdnje nekih medija da će bivši premijer tužiti Zemaljski sud u Salzburgu, u čijem je pritvoru već tri mjeseca.

Rekao je i kako su netočna medijska nagađanja da je zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Lazo Pajić tijekom ovotjednoga dvodnevnog posjeta Austriji ispitao Sanadera te da obrana "ima strategiju otezanja s izručenjem".

'Upravo suprotno. Mi cijelo vrijeme tražimo da nam USKOK dozvoli uvid u spis kako bi se naš klijent mogao očitovati i izjasniti o zahtjevu za izručenjem', rekao je Suić, koji tvrdi da je jučer posjetio Sanadera u zatvoru, u kojemu su policajci u srijedu izveli premetačinu.

Ravnatelj zatvora Dietmar Knebel danas je za austrijsku novinsku agenciju APA-u izjavio da je premetačina bila planirana i prije Sanaderova uhićenja te da su u njoj pronađeni neki predmeti i uređaji koje zatvorenici ne smiju posjedovati.

Ravnatelj zatvora razgovarao je sa Sanaderom o njegovim fotografijama i snimkama u pritvoru koje su se pojavile na internetu.

'Meni se zbog toga nije požalio', rekao je, dodajući kako je očito netko snimio Sandera u njegovoj ćeliji kroz špijunku te fotografije i videozapis stavio na internet. 'Posljednji video koji se pojavio bio je jako dobre kvalitete. Ne može se isključiti mogućnost da je ta videosnimka napravljena u zatvoru modernim mobitelom', rekao je Knebel.

Ravnatelj zatvora u Salzburgu rekao je da se Sanader, naravno, ima pravo zbog toga žaliti jer je "u načelu riječ o povredi zone privatnosti".

Prije nekog vremena u hrvatskim su se medijima pojavile fotografije Sanadera u zatvorskoj ćeliji u Salzburgu. Ravnatelj zatvora tada je odbio mogućnost da je Sanadera fotografirao netko od zaposlenika, a dodao je kako to nisu mogli učiniti ni zatvorenici jer nemaju mobitele ni drugu elektroničku opremu.