VLADA, MESIĆ I OPORBA

Sanader najavio sastanak o odnosima sa Slovenijom

26.02.2009 u 15:17

Bionic
Reading

U Banskim dvorima u ponedjeljak će se održati sastanak na kojemu će predstavnici Vlade s predsjednicima Republike i Vlade te čelnicima parlamentarnih stranaka razmotriti situaciju u odnosima sa Slovenijom te moguća rješenja za prekid slovenske blokade hrvatskih pregovora o članstvu u EU, izvijestio je danas premijer Ivo Sanader na početku Vladine sjednice

Premijer će na sastanku, koji organizira zajedno s predsjednikom države Stjepanom Mesićem kao sukreatorom vanjske politike, sudionike izvijestiti o sadržaju i tijeku nedavnog razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom te inicijativi Europske komisije za rješavanje graničnog spora.

Sanader je ponovio stav Vlade koja pozdravlja uključivanje Europske komisije u pokušaj rješavanja spora, ali i smatra kako obje hrvatsko-slovenske komisije (za utvrđivanje spornih točaka na granici te za pripremu pravnog okvira za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu) trebaju nastaviti s radom.

Istaknuo je kako je Vlada stava da se komisije trebaju sastati barem još jednom, budući da je nužno definirati koje su to sporne granične točke jer se u suprotnom, napomenuo je, neće znati koji je predmet procedure.

"Očekujemo da se komisije sastanu i konstatiraju postoji li ili ne postoji dogovor o tome izvijeste obje vlade", rekao je Sanader, dodavši kako očekuje da će se komisije sastati u ožujku.

Napomenuo je kako će Vlada i dalje inzistirati na stavu da pregovori o članstvu u EU ne mogu biti blokirani zbog otvorenih bilateralnih pitanja.

"Zato očekujemo da pregovori idu dalje i EU jasno afirmira to načelo koje je postojalo u svim valovima proširenja", poručio je Sanader.