UTRKA S VREMENOM

Sanader na slobodi ne stigne li optužnica za Fimi mediju

Bionic
Reading

Optužnica u slučaju Fimi medije, na kojoj će se uz prvooptuženog Ivu Sanadera, zatim Ratka Mačeka, Mladena Barišića, Nevenku Jurak te neke manje bitne osobe, naći i Hrvatska demokratska zajednica, bit će podignuta u roku od desetak dana. Iako su USKOK i Državno odvjetništvo planirali čitav posao okončati do parlamentarnih izbora, to se nije dogodilo zbog kašnjenja nekih financijskih vještačenja, doznaje Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija navodi kako sredinom mjeseca istječe i zadnji zakonski rok za podizanje ove optužnice, a paralelno s vremenom, DORH i USKOK utrkuju se i s braniteljskim timom Ive Sanadera, koji pokušava ishoditi puštanje na slobodu svoga klijenta. Naime, da je optužnica već podignuta, postojali bi novi razlozi za zadržavanje

Sanadera u istražnom zatvoru. Ovako bi Sanader 18. prosinca trebao izaći na slobodu jer je godinu dana maksimalan rok za zadržavanje u istražnom pritvoru bez optužnice, a on je pritvoren upravo zbog slučaja Fimi media.

U međuvremenu, podsjeća Slobodna, Sanaderovi su odvjetnici ustavnom tužbom pokušali ishoditi puštanje na slobodu svojega poznatoga klijenta. Ustavni sud je već u listopadu odbio Sanaderovu žalbu, ali tijesnom većinom: sedam sudaca je bilo za zadržavanje bivšeg premijera u istražnom zatvoru, a petero protiv nakon drugog glasovanja, jer je na prvom omjer bio izjednačen.

Kako je među dobrim dijelom ustavnih sudaca i tada postojala dobra volja da se bivšeg premijera pusti na slobodu, nije isključeno da će sada donijeti takvu odluku. Tužiteljima je stoga u interesu što prije podignuti optužnicu.

Slobodna Dalmacija također doznaje da će optužnica protiv HDZ-a biti nedvojbeno podignuta, no da je ona protiv Ivana Jarnjaka pod znakom pitanja. Premda ga se donedavno spominjalo kao sigurnog trećeoptuženog, posljednjih se dana njegov položaj, piše Slobodna, nešto promijenio pa nije sigurno hoće li biti među optuženima.