NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

Sanader je lagao i dobro se odjenuo

01.07.2009 u 19:51

Bionic
Reading

Iznoseći razloge svoje ostavke pred javnošću premijer Ivo Sanader nije govorio istinu, ali se vrlo dobro odjenuo, odabravši plavu boju kao boju rizika, kratak je zaključak koji bi se mogao izvesti iz komentara stručnjakinje za govor tijela i komunikacijske vještine Ljiljane Buhač

Sumnju da premijer na svom javnom nastupu nije govorio istinu Buhač potkrepljuje neverbalnom Sanaderovom komunikacijom na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, piše Novi list

Laži i obmane - Ivo Sanader

– Kašljucanje, ruka u džepu i premještanje s noge na nogu, navodi nas da se s pravom možemo upitati vjeruje li doista u to što govori.

Udaljavajući se od govornice, Sanader se zapravo udaljavao od sadržaja o kojem govori, bio je dominantan u cijeloj priči, ali bez konkretnih odgovora i zapravo je održao jednu predstavu bez da je dao pravi odgovor na pitanje zašto odlazi s premijerske funkcije, objašnjava Buhač.

Po izrazitoj dozi agresivnosti koju je Sanader jučer pokazao na svom javnom nastupu, ona zaključuje da Sanader zapravo drži »figu u džepu« i namjerava i dalje vladati iz sjene. To dokazuje njegovo često korištenje zamjenice »ja« dok je sadržajno, govor bivšeg premijera, kako iščitava Buhač, bio pun demagogije.

– Sanader govori o onome što on misli da je uspjeh, a sebe neprestano stavlja u povijesni kontekst uz predsjednika Tuđmana. Ukratko, njegov javni nastup bio je s podignutom ručnom, pun naboja i nervoze, a izraz lica bio mu je zabrinut i bez empatije, ali i kad podnosi ostavku, Sanader je i dalje bahat, napominje Buhač dodajući da se njegova bahatost najbolje vidi u agresivnom odnosu prema novinarima.