POVRATAK NA TRIBINE

Samo za cijepljene: Prvi doznajemo kad i pod kojim uvjetima bi se publika trebala vratiti na sportska borilišta

10.06.2021 u 08:17

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni stadioni mogli bi napokon biti otvoreni za publiku početkom prvenstvene sezone, u drugoj polovici srpnja, ali samo za osobe koje su cijepljene, doznao je tportal iz više izvora. Službena odluka o tome bit će objavljena u međuvremenu, a mogla bi biti odgođena jedino u slučaju dramatičnog pogoršanja epidemiološke situacije

Prvo kolo hrvatskog nacionalnog prvenstva odigrava se 16., 17. i 18. srpnja, a tjedan nakon toga hrvatski klubovi započinju svoje nastupe i u europskim natjecanjima. Gotovo kompletna prošlogodišnja sezona odigrana je pred praznim stadionima, a sve su glasniji zahtjevi da se napokon dozvoli povratak publike.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin za tportal je potvrdila da se ide u ovom smjeru. Upravo od nje po svemu sudeći poteći će i službena inicijativa.

'Ako se povoljna situacija održi do srpnja, nacionalnom Stožeru predložit ćemo otvaranje stadiona barem u dijelu njihova kapaciteta, i to za osobe koje su cijepljene', kazala je Karin za tportal. Dodala je da se, ako se pokaže potreba, idućih dana i tjedana može organizirati i cijepljenje za nogometne navijače i građane koji žele prisustvovati utakmicama.

Iz nacionalnog Stožera pak neslužbeno su poručili da je ovakav razvoj događaja 'sasvim realan'.

Svoje navijače na cijepljenje je pozvao i Košarkaški klub Split te je za danas organizirao posebnu akciju za one koji žele povratak na tribine.

'KK Split je za sve svoje navijače, članove, dioničare, prijatelje, igrače organizirao termin cijepljenja protiv bolesti Covid-19 u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Vukovarska 46. U četvrtak 10. lipnja od 12 do 14 sati samo dođite, ponesite osobnu i zdravstvenu iskaznicu, 'šifra' za cijepljenje je KK Split - žuta obitelj. Budimo odgovorni, budimo na tribinama u sljedećoj sezoni!' objavio je splitski klub na svojim stranicama.

  • +2
Masovno cijepljenje u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Hrvatska u ovom trenutku ima dovoljne količine cjepiva svih vrsta, a u pojedinim županijama već je organizirano i cijepljenje zainteresiranih građana bez prethodne najave. U Splitu se, primjerice, ono održava u Spaladium areni svakog radnog dana od 12 do 14 sati.

Građani koji se doista žele vratiti na stadione i u dvorane morat će uzeti kalendar u ruke i izračunati kada će to biti najranije moguće za njih same. Cjepiva Pfizer i Moderna primaju se u dvije doze u razmaku od tri tjedna, nakon čega je potrebno pričekati još dva tjedna da dobiju važeću covid potvrdu. Dakle ukupno pet tjedana nakon primanja prve doze.

Cjepivo Johnson prima se u samo jednoj dozi, no nakon toga potrebno je pričekati još 22 dana kako bi se formirala antitijela i da bi se i za njega izdali dokumenti za prisustvovanje ovakvim javnim događanjima.