OTVORENE PRIJAVE

Samo HTV-ovci žele fotelju glavnog urednika

04.11.2011 u 16:37

Bionic
Reading

Na natječaj za glavnog urednika HTV-a pristiglo je devet prijava, a nakon što su na današnjoj sjednici Programskog vijeća otvorene koverte poznata su i imena kandidata. Svi prijavljeni zaposlenici su na HRT-u, a riječ je o Mirni Zidarić, Lidiji Gašparović, Jasminki Živalj, Zoranu Šprajcu, Goranu Rotimu, Oliveru Dražiću, Bruni Kovačeviću, Tomislavu Štenglu i Katji Kušec

Na natječaj za glavnog urednika Hrvatskog radija pristiglo je šest prijava, od kojih pet važećih pa su tako u utrku ušli Damir Pijaca, Vladimir Kumbrija, Tihomir Vinković, Tanja Baran, Dušan Radić. Svi prijavljeni trenutačno su djelatnici HR-a.

Nakon što tijekom idućeg tjedna tročlana Uprava HRT-a obavi razgovore s kandidatima izabrat će po jednog od njih za radio i televiziju, za kojeg posebno Povjerenstvo mora prikupiti mišljenje kreativnog osoblja.

Prikupljanju mišljenja mora se odazvati najmanje 30 posto ljudi koje kreativno sudjeluju u stvaranju programa, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku. No njihovo mišljenje nije obvezujuće.

Tek nakon toga PV će se izjasniti o mogućem glavnom uredniku koji treba dobiti njihovih šest glasova. Ako PV odbije prijedlog Uprave, može samo izabrati glavnog urednika između ponuđenih kandidata, ali onda potporu za njega mora dati osam članova PV-a.

Prema najavi, predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca za očekivati je da će se mišljenje kreativnog osoblja prikupiti do 20. studenog, a do konca mjeseca radio i televizija bi mogli dobiti glavne urednike.

Suprotno medijskim spekulacijama i kalkulacijama na natječaj za glavnog urednika HTV-a nisu se javili trenutačni v. d. urednika Informativnog programa Dražen Miočić i bivša novinarka Večernjeg lista Anita Malenica