PROJEKT 'EU4U'

Samo 50 posto mladih zna da RH bira 11 zastupnika u EP

09.04.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Samo 50 posto anketiranih učenika gimnazija i strukovnih škola zna da Hrvatska u Europski parlament bira 11 zastupnika, a njih 88 posto ne zna da se plenarne sjednice Europarlamenta održavaju u Strasbourgu, rezultati su projekta 'EU4U' koje su danas u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavile gimnazijalke Lana Banić i Marina Šimunec

Cilj projekta 'EU4U', provedenog s udrugom Hrvatske urbane mreže, bio je potaknuti mlade da se više informiraju o europskim temama i načinu funkcioniranja Europske unije te da izađu na predstojeće izbore za Europski parlament (EP), rekle su zagrebačke gimnazijalke Banić i Šimunec.

U anketi je sudjelovalo tisuću učenika, od kojih je dvije trećine znalo da EU ima 28 zemalja članica, a samo njih 44 posto da se izbori za EP održavaju svakih pet godina.

Također, većina učenika nije znala da se rasprave na sjednicama Europarlamenta održavaju na 24 službena jezika.

Naglasivši važnost izbora za EP i pozvavši mlade da na njih izađu i što većem broju, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je kako se u EP donosi većina odluka koje se odnose i na Hrvatsku. Žalosnim smatra što je na zadnje izbore za Europski parlament izašlo nešto više od 20 posto hrvatskih birača, jer to znači da hrvatski građani nisu shvatili da se više od 50 posto odluka koje utječu na Hrvatsku donosi u Bruxellesu.

Istaknuvši važnost što većeg angažiranja mladih koji će većinu svog života provesti unutar EU, Kosor je upozorio i na važnost upoznavanja mladih s načinom izbora hrvatskih zastupnika za EP. Smatra da Hrvatska ima puno bolji zakon o izboru zastupnika za EP nego za Hrvatski sabor jer pri izboru zastupnika u Sabor birači ne mogu svoj preferencijski glas dati nekom od predloženih kandidata, kao što se to može u izborima za EP.

Na važnost glasa mladih upozorila je i voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH Violeta Simeonova Staničić rekavši da svojim glasom mogu utjecati na odluke koje se u EU donose uz gospodarske, socijalne, obrazovne i druge politike.

'Te politike se donose u Europarlamentu kao jedinoj instituciji u kojoj je zastupnike izabralo više od 400 milijuna građana i koji zastupaju interese više od pola milijarde ljudi', kazala je.