CRO-DEMOSKOP

Samo 10-ak posto građana ne bi izišlo na referendum o EU!

Hrvatska Europska unija

Hrvatska Europska unija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Završetak pristupnih pregovora te konačno utvrđivanje datuma ulaska podigli su pozitivno raspoloženje među građankama i građanima o ulasku Hrvatske u EU. Rezultati posljednjeg istraživanja CRO-Demoskop upućuju na zaključak da 55,9 posto građana podržava hrvatsko članstvo u Uniji, što je rast od pet posto u odnosu na lipanj

CRO-Demoskop je redovito mjesečno istraživanje javnog mnijenja agencije Promocija plus, a pokazuje da se protiv hrvatskog članstva u EU početkom srpnja izjasnilo 33,1 posto hrvatskih građana/ki, u odnosu na prošlomjesečnih 39,1 posto.

Zabilježen je i blagi porast udjela neodlučnih (10,9 posto prema lipanjskih 10,2 posto).

Najveći udio zagovaratelja članstva u EU su glasači HDZ-a (79,9 posto), HNS-a (76,0 posto), SDP-a (71,4 posto), HSLS-a i Ladonje (po 66,7 posto). Najmanja potpora članstvu zabilježena je u biračkom tijelu HGS-a (25 posto) i HSP-a dr. Ante Starčević (33,3 posto).

Podaci iz CRO-Demoskopa upućuju i na zaključak da kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o hrvatskom pristupanju EU, 63,4 posto ispitanika/ca sigurno bi izašlo, a 16,2 posto njih bi vjerojatno izašlo na referendum. Njih 7,5 posto vjerojatno, a 9,7 posto sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju.

Od građana i građanki koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo 62,2 posto ispitanika/ca (sigurno za 43,4 posto, a vjerojatno za 18,8 posto), dok je njih 30,5 posto protiv (17,0 posto sigurno i 13,5 posto vjerojatno protiv).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!