potpuni preokret

Salvinijev obrat prema centru i središtu Europske unije

13.12.2018 u 14:08

Bionic
Reading

Matteo Salvini, čelnik protuimigrantske desne stranke Lige, ublažio je euroskeptičnu retoriku u želji da zauzme centar talijanske političke scene, čak i po cijeni da razočara svoje radikalne pristaše, a istodobno pokušava progurati se do središta Europske unije, piše Reuters u analizi objavljenoj u četvrtak

Posljednjih nekoliko dana Salvini, zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova u vladi koju uz Ligu čini i populistički Pokret 5 zvijezda, skida sa sebe antieuropsko odijelo i obećaje biračima da će Europsku uniju reformirati 'iznutra'.

Političar koji je optuživao Njemačku da eurozonu kroji po vlastitim mjerilima i tako Italiju osuđuje na gospodarsko nazadovanje, Salvini je ovaj tjedan učinio nagli zaokret kazavši da bi Italija s Njemačkom trebala graditi političku 'osovinu'.

Pritom je priznao da zadnji put kada su tvorile 'osovinu', u Drugom svjetskom ratu, taj pakt za Njemačku i Italiju nije dobro završio.

Salvini se, prema ocjeni analitičara, odlučio za dvostranu strategiju: privući umjerenije i neodlučnije birače, a sebi isposlovati važniju ulogu na sceni Europske unije nakon izbora za Europski parlament u svibnju.

Kada je 2013. Salvini postao čelnik tadašnje Sjeverne lige, stranka se oporavljala od korupcijskog skandala i imala nisku potporu ispod 4 posto talijanskih birača.

Preobrazbu stranke Salvini je vješto izveo. Oštrom kampanjom protiv ilegalnih migranata i platformom protiv eura, privukao je talijanske birače ogorčene visokom nezaposlenošću, stagnirajućim plaćama i nekontroliranom imigracijom iz Afrike. Ligu je iz regionalne stranke pretvorio u nacionalnu silu koja je na izborima u ožujku dobila 17 posto glasova i postala druga najjača u bloku desnog centra iza M5S s kojim je sastavila vladu.

Liga je pretekla M5S i danas prema anketama uživa 30 posto potpore birača.

Zdrav razum

Giovanni Orsina, profesor politike na rimskom Sveučilištu LUISS, ocjenjuje da je Salvini lukav političar i njegovi preokreti zadnjih godina pokazali su kakvom se strategijom služi u osvajanju novih prostora vlasti.

'Kada je imao 3 posto potpore, Salviniju je trebala vrlo krajna retorika da ga ljudi zapamte, da se izdigne iz gomile i stekne potporu, no on je danas u vladi pa ne mora biti tako radikalan i zato se približava centru', kaže Orsina.

Odličan komunikator, izuzetno praćen na društvenoj mreži, Salvini se ne ispričava i mirno obznanjuje da se želi angažirati u ustanovama EU, umjesto da se bori protiv njih.

'Svijet se mijenja, sada smo u fazi koja zahtijeva zdrav razum i konkretna rješenja', kazao je Salvini.

Posebno je zapanjujuć njegov obrat za 180 stupnjeva u vezi eura.

U svojoj kampanji za parlamentarne izbore u ožujku Liga je tvrdila daje euro 'glavni izvor gospodarskog nazadovanja Italije' i predlagala je povratak na razdoblje prije Maastrichtskog sporazuma, kojim je utrt put za uvođenje jedinstvene europske valute.

Stranka je čak obećavala pripremiti se za izlazak iz eurozone i tražila partnera po Europi s kojim bi taj plan provela.

A onda je u nedjelju Salvini na državnoj televiziji izgovorio 'Ne želimo mi ništa napustiti, mi želimo mijenjati pravila Europske unije iznutra'.

Već u svibnju, kada je koalicijska vlada objavila svoj program izlazak iz eura nije ni spomenula.

Europski izbori

Claudio Borghi, glasnogovornik Lige za gospodarska pitanja i jedan od najpoznatijih talijanskih euroskeptika, obilazio je zemlju sa Salvinijem 2014. predstavljajući tridesetak stranica dug pamflet pod nazivom 'Napuštanje eura: kako se izvući iz noćne more'.

Danas Borghi kaže da nije 'niti razočaran niti iznenađen' Salvinijevim obratom već u tome vidi sposobnost političara da se prilagodi političkim okolnostima.

'Praktičan sam, morate postupati na osnovi mogućeg i beskorisno je govoriti o napuštanju eura jer to nije moguće', glatko je obrazložio Borghi.

Cilj osovine koju Italija predlaže Njemačkoj je popuniti prazninu nastalu zbog slabljenja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se bori s masovnim prosvjedima, a sve imajući na umu skorašnje europske izbore u svibnju.

'Salvini bi mogao postati jedan od čelnika Europe... to je nevjerojatna mogućnost', vjeruje Borghi i predviđa da bi stranke europskog desnog centra i protusistemske stranke predvođene Ligom, mogle postotno premašiti socijaliste i natjecati se za vlast sa strankama desnog centra.

Neki od najtvrđih Liginih birača nisu tako oduševljeni promjenom smjera. Dezorijentirani su i svoje ogorčenje prosipaju po društvenim mrežama optužujući stranku za izdaju.

Međutim, Orsina drži da Salvini nema razloga strahovati jer 'nema ništa desnije od Lige', a ako se Liga prikaže umjerenijom ona si otvara 'golem politički prostor' za privlačenje umjerenih, neodlučnih birača.

Nadalje, ublažen pristup prema Uniji i euru prihvatljiv je i poslovnoj zajednici.

Lorenzo Pregliasco, čelnik konzaltinga YouTrend, smatra da se novim potezima Salvini želi približiti i privući potporu Forze Italije, (Naprijed Italijo), konzervativne stranke svog prijeizbornog saveznika Silvija Berlusconija.

Forza Italia dominirala je Italijom više od 20 godina sve do zadnjih izbora na kojima je osvojila 14 posto glasova, a danas je na nekih 8 posto.

'Salvini želi završiti potpuno preuzimanje desnog centra i najbolji način da to ostvari je da postane privlačan centru', kaže Pregliasco i predviđa 'Ako mu ta strategija upali, Liga bi mogla dobiti 40 posto na izborima za Europski parlament'.