UHIĆENJE ZBOG DROGE

Sakoman: Barea uopće nisu trebali privoditi

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 31.07.2009 17:48
  • Objavljeno 31.07.2009 u 15:52
bare_sakoman-200209

bare_sakoman-200209

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Privođenje višegodišnjeg ovisnika Gorana Barea zbog 0,7 g kokaina i njegovo zadržavanje u pritvoru, bez primjerene terapije kao ovisniku na liječenju, dr. Slavko Sakoman smatra neprimjereno strogim ponašanjem policije

Voditelj Odjela za ovisnost KB Sestre milosrdnice i višegodišnji Bareov liječnik ističe da je represija prema Baretu bila nepotrebna u mjeri u kojoj je primijenjena i da ga zbog minorne količine kokaina, kao liječenog ovisnika, uopće nisu trebali privoditi. Sakoman se principijelno protivi tome da se ovisnike u sustavu liječenja, koje policija zatekne s minornom količinom droge, primjenjuju iste represivne mjere kao i prema neregistriranim ovisnicima s većim količinama.

'U slučaju Frana Olujića, sina poznatog odvjetnika sa sedam grama i Gorana Barea sa 0,7 grama kokaina, policija je inicijalno morala postupati identično. No, postupak je kasnije ipak, prema mojem mišljenju, trebao biti stroži prema onome kod koga je nađena veća količina. Osim toga, Bare ne krije svoju ovisnost i već godinama je u sustavu tretmana. Budući da je ovisnost kronična, recidivirajuća bolest mozga ne čudi da je prije nastupa uza se imao manju količinu droge, evidentno za osobnu uporabu', ističe dr. Sakoman i dodaje da on takvu upotrebu, očekivano, ne odobrava.

Goran Bare požalio nam se na policijski tretman naglašavajući, između ostalog, da mu nije dozvoljeno da sa sobom u pritvor ponese propisane lijekove za ovisničku terapiju, iako je za njih imao recepte, a nije mu odmah omogućen ni kontakt s liječnicima, iako je to zatražio odmah po privođenju.

Dr. Sakoman ističe da je ovisniku u sustavu liječenja (što Bare već jest) najvažnija kontinuiranost terapije i da su se u njegovom slučaju mogli dogoditi epileptični napad i ozbiljne medicinske komplikacije zbog prekida terapije.

Bare je nastavio uzimati propisane lijekove tek po izlasku iz pritvora, 24 sata nakon privođenja.

Glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba ističe da je u slučaju Gorana Barea policija postupala kao i u svim drugim slučajevima kada se neku osobu zatekne s drogom.

'Policija slijedi propisanu proceduru bez obzira je li netko ranije privođen zbog istog nedjela, je li liječeni, registrirani ili neregistrirani ovisnik te koliku količinu nedozvoljene supstance je imao kod sebe', kaže Ljuba i naglašava da je u Bareovom slučaju u potpunosti poštivana procedura.

Ljuba je poručila i da se Bare, kao i svi drugi, ima pravo žaliti na ponašanje policije ako njime nije zadovoljan te da policija mora reagirati na njegovu žalbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi