PREMOSNICA DO BANSKIH DVORA

Sada su im puna usta reformi, a do jučer su bili protiv

19.11.2015 u 10:26

Bionic
Reading

Pregovori o formiranju nove vlasti koje je Most nametnuo najvećim hrvatskim strankama HDZ-u i SDP-u do sada su polučili posvemašnje slaganje i kimanje glavama svih uključenih strana. Bez obzira na to što je SDP u kampanji plašio građane 'bolnim rezovima', a HDZ je izbjegao predstaviti svoj ekonomski program u cijelosti, iz straha da se u njemu ne pronađu najave reformi

Iako su u predizbornoj kampanji izbjegavali govoriti o reformama i rezovima, sada i s Iblerova trga tvrde da oni već provode reforme koje traži Most, a s Trga žrtava fašizma ističu da svi reformski zahtjevi Mosta stoje u njihovom programu. Na trenutak bi neiskusni promatrač mogao zaključiti da su svi ista stranka, a do jučer je bila potpuno druga situacija.

SDP je na promidžbenim plakatima u izbornoj kampanji pozivao građane da odaberu između rasta koji oni nude i rezova za koje su aludirali da ih čekaju s Tomislavom Karamarkom kao premijerom. HDZ, preplašen mogućom negativnom reakcijom javnosti, iako je stidljivo u početku progovarao o mogućim nužnim rezovima, ubrzo je ušutio. Čak ni dugo očekivani ekonomski program nisu predstavili do kraja iz straha da bi se u njemu mogle pronaći natruhe neželjenih reformi.

Međutim reforme su se vratile u hrvatsku političku orbitu u vidu iznenađenja izbora, Mosta nezavisnih lista, bez kojeg se ne može sastaviti nova vlast. Most za sada iskorištava situaciju i pred HDZ i SDP izlazi sa zahtjevima za reformama, na koje, barem načelno, oni oportunistički pristaju samo da bi se dokopali vlasti. 

U prvom krugu pregovora razgovaralo se o traženjima Mosta na područjima pravosuđa i poduzetništva. Makroekonomist Velimir Šonje, koji je inače donirao stranku Pametno na ovim izborima, smatra da se, kada je riječ o reformi pravosuđa i poduzetničke klime te uklanjanju barijera u poduzetništvu i investicijama, moglo očekivati slaganje svih strana.

'Dokument Hrvatska raste je sadržavao nešto o tim temama, mada ništa precizno, nego vrlo generalno, a i HDZ-ov dokument, barem u dijelu oko poduzetničke klime, sadržavao je te teme. Ovo do sada je relativno lako i svi se slažu na toj nekoj općenitoj razini. Nemate nekoga tko se zaista odupire toj vrsti promjena. Nisu to stvari koje su politički preosjetljive da bi se postavilo na zadnje noge, stoga me ne čudi da je ovaj prvi krug jučer doveo do slaganja svih strana', kazao je Šonje za tportal.

Ključno je ono što dolazi. 'SDP je u kampanji išao protiv rezova, a ta tema još nije stavljena na stol, a ni Most ju još ne spominje. Pitanje eventualnog smanjenja rashoda proračuna, koliko ja vidim, u dosadašnjim razgovorima još nije stavljeno na stol. To je ključna tema koja tek treba isplivati idućih dana', poručio je Šonje. Jedno je sigurno - bit će zanimljivo pratiti razinu slaganja HDZ-a i SDP-a s prijedlozima iz Mosta, posebno oko tema koje su u potpunoj suprotnosti s idejama za koje su se zalagali u kampanji, poput spomenutih rezova ili jednog od najznačajnijih zahtjeva Mosta - potpune reforme javne uprave, što bi značilo otpuštanje stranačkih kadrova po županijama i općinama.