DVIJE VELESILE

SAD želi čvršće vojne veze s Kinom

10.01.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Robert Gates založio se u ponedjeljak u Pekingu za čvršće veze s kineskom vojskom, upozorivši da politička razmimoilaženja povećavaju rizik od krivih koraka u odnosima između dviju velesila

'Slažemo se da je, u cilju smanjivanja šansi za krivu komunikaciju ili nerazumijevanje, važno da naši vojni odnosi budu čvrsti i doseljedni te da ne ovise o političkim vjetrovima', kazao je Gates nakon razgovora s kineskim ministrom obrane Liangom Guangliem

Američki i kineski odnosi, posebice na vojnom planu, upali su 2010. u ozbiljniju krizu nakon što je Peking prosvjedovao zbog prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame o prodaji oružja Tajvanu. Liang je i ovom prilikom istaknuo da se Kina protivi prodaji američkog naoružanja Tajvanu, zemlji koju smatraju odmetnutom provincijom.

Gates posjećuje Kinu tjedan dana prije dolaska kineskog predsjednika Hu Jintaoa u Washington, gdje će se 19. siječnja sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Američki dužnosnici se nadaju da će Gatesov posjet uroditi napretkom na području sigurnosti i da će ublažiti strahove da Peking, sa sve snažnijim gospodarstvom i vojskom, radi protiv američkih ciljeva. To se prije svega odnosi na želju američke administracije da Kina zauzme oštriji stav prema iranskom nuklearnom programu i Sjevernoj Koreji te da bude manje tajnovita kada je u pitanju modernizacija njezine vojske.