konferencija u muenchenu

SAD tvrdi: U Ukrajini je ubijeno ili ranjeno 200.000 Rusa

18.02.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Sjedinjene Države procjenjuju da je oko 200.000 Rusa već ubijeno ili ranjeno u ratu protiv Ukrajine, rekao je državni tajnik Antony Blinken na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Trošak gotovo jednogodišnjeg rata bio veći je za Rusiju, primijetio je Blinken.

"Imamo više od milijun Rusa koji su napustili svoju zemlju jer ne žele biti dio ovog rata i smjera kojim se zemlja kreće."

Dodatno, 1000 ili više tvrtki prestalo je poslovati u Rusiji zbog straha od štete za ugled, prema šefu američke diplomacije.

"Pogledajte što se dogodilo, što je Putin učinio vlastitoj zemlji", rekao je Blinken, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kamala Harris: Rusija je u Ukrajini počinila zločine protiv čovječnosti

SAD je zaključio da je Rusija u Ukrajini počinila zločine protiv čovječnosti, objavila je u subotu potpredsjednica Kamala Harris.

U govoru na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji, Harris je detaljno opisaala da je Rusija odgovorna za 'široko rasprostranjen i sustavan napad' na civilno stanovništvo Ukrajine, navodeći dokaze o ubojstvima u stilu pogubljenja, silovanju, mučenju i prisilnim deportacijama, ponekad počinjenim protiv djece. Kao rezultat toga, Rusija nije samo počinila ratne zločine, kako je američka administracija službeno zaključila u ožujku, već i nezakonita djela protiv neboraca.

Kamala Harris u Muenchenu Izvor: Profimedia / Autor: Michael Probst / AFP / Profimedia

'Njihovi postupci su napad na naše zajedničke vrijednosti, napad na našu zajedničku ljudskost', rekla je američka potpredsjednica, referirajući se na slike tijela s ulica Buche i seksualni napad na četverogodišnju djevojčicu od strane ruskog vojnika . 'Barbarski i nehumano', dodala je.

'SAD je i službeno zaključio da je Rusija počinila zločine protiv čovječnosti', poručila je Harris.