SLUČAJ HODORKOVSKI

SAD: Rusija je zloporabila pravosuđe

30.12.2010 u 23:04

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u četvrtak su izrazile zabrinutost zbog 'zlouporabe pravosuđa' u slučaju ruskog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, kojeg je sud u Moskvi u četvrtak osudio na dodatnih šest godina zatvora u procesu koji je ruska oporba opisalo kao 'osvetu premijera Vladimira Putina'

Nakon 20-mjesečnog suđenja, Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev provest će u zatvoru 14 godina, temeljem optužbi za krađu nafte vrijedne 30 milijardi dolara, koju je kompanija Jukos proizvela od 1998. do 2003. i za pranje novca. U kaznu im se računa boravak u zatvoru od 2003.

'Ostajemo zabrinuti zbog navoda o ozbiljnom kršenju postupka i onim što izgleda kao zlouporaba pravnog sustava za neprimjerene ciljeve, posebno sada kada su Hodorkovski i Lebedev osuđeni na maksimalne kazne', izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner.

On je upozorio da bez neovisnog sudstva i zaštite vlasničkih prava, Rusija ne može razvijati moderno gospodarstvo. 'Jednostavno rečeno, ruska vlada ne može njegovati moderno gospodarstvo bez razvoja neovisnog sudstva koje služi kao instrument za unapređenje ekonomskog rasta, osiguravajući jednak tretman pred zakonom i unapređenje pravde na predvidiv i pošten način', istakao je Toner.


Američki mediji prenose agencijska izvješća iz Moskve u kojima se ističe da je sudac izrekao maksimalne kazne koju su tražili tužitelji, kopirajući u obrazloženju presude dijelove optužnice i završne riječi optužbe, što govori o pritisku kojem je izložen.

Citira se i priopćenje Hodorkovskog, koje je izvan sudnice pročitao njegov odvjetnik Vadim Kljuvgant. 'U Rusiji ne možete računati da će vas sudovi zaštititi od vladinih dužnosnika', rekao je Hodorkovski, dodajući kako on i Lebedev ipak 'nisu izgubili nadu'.

Hodorkovski je dodao kako presuda pokazuje da je 'pravilo Čurova' još uvijek živo i zdravo, podsjećajući na komentar predsjednika ruske Središnje izborne komisije Vladimira Čurova od prije nekoliko godina, kako je 'prvo pravilo da je Putin uvijek u pravu', a ako nije, to znači da on sam nije nešto dobro shvatio.

'Sudac je samo nominalno autor presude. Nema smisla ocjenjivati ili analizirati presudu u kojoj jedna rečenica proturječi drugoj, kao znak da ima više od jednog autora', rekao je ovdjetnik Kljuvgant.

Ruski premijer Putin, smatra se pokretačkom snagom sudskog progona Hodorkovskog, koji je kao vlasnik nekada najveće ruske naftne kompanije Jukos pomagao ruske oporbene stranke u parlamentu, u vrijeme dok su se one mogle protiviti Kremlju i utjecati na izbor premijera. On je također imao vlastite planove izvoza nafte mimo državnog sustava naftovoda i javno kritizirao korupciju u Kremlju, navodi se u izvješćima američkih medija.

Kompanija Jukos je najvećim dijelom pripala državnom naftom divu Rosneft. Ocjenjuje se da Putin, dok razmatra mogućnost povratka na dužnost predsjednika 2012., ne želi riskirati mogućnost da Hodorkovski, koji je za šest mjeseci trebao izaći iz zatvora, ponovo pomaže njegovim političkim protivnicima.'To je vrlo okrutna i apsurdna presuda koja dokazuje dobro znanu činjenicu da Rusija nema nezavisne sudove', izjavila je Ljudmila Aleksejeva, predsjednica ruskog Helsinškog odbora.

'Sudska odluka nema ništa sa zakonima ili pravdom. To je Putinova osobna osveta', izjavio je Boris Nemcov, bivši zamjenik ruskog premijera koji je sada među čelnicima oporbe. Hodorkovski i Lebedev ostaju u zatvoru u Moskvi do završetka žalbenog postupka. Hodorkovski je dosadašnju kaznu izdržavao u radnom logoru u Sibiru, a Lebedev u kaznionici unutar granice Arktičkog kruga.