nakon detoniranja bombe

SAD prijeti 'snažnim vojnim odgovorom' Sjevernoj Koreji

04.09.2017 u 06:43

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je izvela šesti i najjači nuklearni pokus u nedjelju, prekršivši UN-ove rezolucije, detoniranjem, kako tvrdi, hidrogenske bombe koja se može montirati na raketu dugog dometa

Sjedinjene Države su u nedjelju zaprijetile 'snažnim vojnim odgovorom' u slučaju prijetnji Sjeverne Koreje američkom teritoriju ili saveznicima, inzistirajući na jedinstvu međunarodne zajednice u traženje denuklearizacije Korejskog poluotoka.

'Imamo brojne vojne opcije i predsjednik želi biti informiran o svakoj od njih', rekao je američki ministar obrane Jim Mattis u kratkoj izjavi iz Bijele kuće nakon sastanka s Donaldom Trumpom.

'Jasno smo rekli da smo kadri braniti nas i naše saveznike, Južnu Koreju i Japan', dodao je i spomenuo bezrezervni angažman prema tim zemljama.

'Na svaku prijetnju Sjedinjenim Državama i teritorijima, uključujući i Guam, ili saveznicima, stići će snažan vojni odgovor', upozorio je general Joe Dunford, šef Združenog stožera američke vojske.

Mattis je je precizirao da Sjedinjene Države ni na koji način ne pokušavaju u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju, ali je pozvao sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una da posluša poruku Vijeća sigurnosti UN-a čiji su se članovi jednoglasno složili u vezi prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Vijeće sigurnosti će se hitno sastati u ponedjeljak ujutro.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Japan i Južna Koreja su tražili održavanje sastanka u 10 sati po lokalnom vremenu, objavilo je američko veleposlanstvo pri UN-u.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sjeverna Koreja je izvela šesti i najjači nuklearni pokus u nedjelju, prekršivši UN-ove rezolucije, detoniranjem, kako tvrdi, hidrogenske bombe koja se može montirati na raketu dugog dometa.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama Ujedinjenih naroda zbog svojih balističkih raketnih i nuklearnih programa. Kina i Rusija drže da su jedino  rakete dugog dometa ili nuklearno oružje okidači za daljnje moguće sankcije UN-a. Vijeće je prošlog mjeseca jednoglasno odredilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ona u srpnju lansirala dvije rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters