ZATRESLI POTRESI

Sjeverna Koreja provela šesti nuklearni pokus; Pjongjang: Testirali smo hidrogensku bombu

03.09.2017 u 09:18

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja možda je provela u nedjelju šesti nuklearni pokus, priopćila je južnokorejska vojska, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang potvrdio da je razvio hidrogensku bombu, javljaju svjetske novinske agencije

Dva plitka potresa pogodila su u nedjelju Sjevernu Koreju, što ukazuje na to da je provela nuklearni pokus.

Potresi, od kojih je prvi Kina opisala kao 'sumnjivu eksploziju', a drugi kao 'rušenje', zabilježen je 75 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Prijašnja nedavna podrhtavanja tla u toj regiji prouzročili su nuklearni pokusi i ako se potvrdi da se ponovno radi o nuklearnom pokusu to će biti izravni izazov američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom s japanskim premijerom Shinzom Abeom o 'eskalaciji' nuklerane krize u regiji.

Da je izvela nuklearni pokus pohvalila se i Sjeverna Koreja. Pjongjang tvrdi da su testirali hidrogensku bombu, koja je nekoliko puta razornija od atomske bombe.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un bilo je 'savršeno uspješno' i predstavlja 'važan' korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

Prvi, snažan potres, bio je jakosti 6,3 i zabilježen je na dubini od 10 kilometara, izjavili su američki i kineski seizmolozi. Ako se potvrdi da se radilo o nuklearnom testiranju, to će biti najsnažniji nuklerani pokus do sada. Osam minuta kasnije slijedio je drugi, jakosti 4,6, s gotovo identičnim koordinatama, izvijestila je Kina.  

Južnokorejska vojska povisila je stupanj pripravnosti, javila je agencija Yonhap, a Japan je priopćio da su zabilježena podrhtavanja tla prouzročena nuklearnom eksplozijom. 

'Nakon što smo proučili podatke zaključili smo da se radi o nuklearnim pokusima', izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono na brifingu koji je prenosila televizija NHK, a koji je održan nakon sastanka japanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima 'veliku moć razaranja' - hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Prema sjevernokorejskoj službenoj novinskoj agenciji KCNA, čelnik Kim Jong Un pregledao je tu hidrogensku bombu.

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Snaga te hidrogenske bombe mogla bi biti više stotina kilotona i ona se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, navodi KCNA. Također prenosi prenosi izjavu Kima koji je istaknuo da su 'sve komponente hidrogenske bombe 100 posto domaće proizvodnje'.

Sjeverna Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi ocean.