kritično razdoblje

SAD predlaže indijsko-američkog poduzetnika Ajayja Bangu za direktora Svjetske banke

23.02.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Bijela kuća u četvrtak je kandidirala indijsko-američkog poduzetnika Ajayja Bangu za predsjednika Svjetske banke, tjedan dana nakon informacije o odlasku sadašnjeg predsjednika Davida Malpassa

Banga (63), visoki dužnosnik američkog fonda za kapitalna ulaganja General Atlantica i Holding Exora iz Agnellijeve grupacije, bio je na čelu grupacije za financijske usluge Mastercarda.

"Ajay posjeduje sve kvalitete za upravljanje Svjetskom bankom u ovom kritičnom razdoblju njezine povijesti", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Više od tri desetljeća gradio je i vodio svjetske kompanije", dodao je Biden i naglasio da Banga ima iskustva i znanja potrebna da se suoči s najvećim izazovima našeg doba, među kojima je globalno zagrijavanje".

Premda još nisu poznati razlozi njegova odlaska, Davida Malpassa, inače bliskog bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kritizirali su zbog izostanka proaktivnog pristupa u vezi s klimatskim promjenama.

Od osnutka Svjetske banke nakon Drugog svjetskog rata, njezin je predsjednik uvijek bio Amerikanac, a po prešutnom dogovoru zapadnih sila, na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je bio netko iz Europe.

Predloživši Bangu, Bijela kuća se odlučila za osobu koja ne samo da je rođena, nego je i školovana izvan SAD-a, u ovom slučaju u Indiji, što je prvi takav slučaj.

Već nekoliko godina, nove gospodarske sile kao što su Kina, Indija, Rusija i Brazil žele preuzeti snažniju ulogu u međunarodnim financijskim institucijama.

Postupak imenovanja novog predsjednika Svjetske banke počeo je u četvrtak, tjedan dana pošto je sadašnji predsjednik David Malpass najavio svoj odlazak s 30. lipnja.

Izbor novog predsjednika SB-a očekuje se početkom svibnja.