potrebno je ojačati veze

SAD pozvao Mađarsku da ne blokira suradnju Ukrajine i NATO-a

13.12.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pozvale su Mađarsku u četvrtak da popravi odnose sa susjednom Ukrajinom i ne pokušava blokirati približavanje Kijeva NATO-u jer 'ako Ukrajina ne uspije, Mađarska će biti prava na udaru ruske agresije'

Mađarska optužuje Ukrajinu da krši prava na obrazovanje mađarske manjine. Budimpešta je čak zaprijetila da će blokirati napore Kijeva da se približi NATO-u i Europskoj uniji kojih je Mađarska članica.

Američki veleposlanik u Budimpešti Daivd Cornstein rekao je parlamentarnom odboru da Mađarska može učiniti više 'da ojača veze' sa savezom u vrijeme kada Rusija ponovno prijeti Ukrajini i Europi.

'Danas više nego ikada do sada, Rusija testira Zapad', rekao je Cornstein u izjavi koju je objavilo američko veleposlanstvo.

'Kao NATO-ovi saveznici mislimo da je najbolji način za poticanje reforma u Ukrajini razgovarati s Ukrajinom, a ne blokirati ukrajinski angažman prema NATO-u', rekao je.

Nešto ranije u četvrtak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da će NATO idućeg mjeseca ukrajinskoj vojsci isporučiti sigurnosnu komunikacijsku opremu.

Mađarskoj, koja snažno ovisi o ruskim energentima i nuklearnim stručnjacima, Cornstein je poručio neka se ne igra vatrom vežući se uz ruskog predsjednika Vladimira Putina.

'Moramo sagledati širu sliku. Putina ne zanima nacionalni suverenitet. On ima neoimperijalnu viziju. Ako Ukrajine ne uspije, Mađarska će biti na prvoj crti ruske agresije', poručio je američki veleposlanik službenoj Budimpešti.

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je sankcije kojima je Zapad kaznio Rusiju za aneksiju poluotoka Krim 2014., i potporu proruskim pobunjenicima s istoka Ukrajine, ali je također kritizirao te mjere.