PROTUTEŽA KINI

SAD pojačava vojni angažman na Pacifiku

16.11.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i australska premijerka Julia Gillard objavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Canberri da će SAD pojačati vojnu nazočnost u azijsko-pacifičkom području tako što će 2012. oko 2500 američkih marinaca biti stacionirano u Darwinu

Američke postrojbe u Darwinu, oko 800 kilometara od Indonezije, bit će u mogućnosti brzo reagirati na humanitarne ili sigurnosne krize u regiji.

'Mojim posjetom želim jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države pojačavaju svoj angažman u regiji', rekao je američki predsjednik.

Neke azijske države mogle bi pozdraviti ovaj potez Washingtona kao protutežu sve jačem širenju utjecaja Kine u regiji i kao znak da se SAD neće povući iz pacifičkog područja usprkos rastućim teškoćama pri financiranju američkih vojnih snaga.

'Nadamo se da će bilateralna suradnja (Australije i SAD) biti korisna miru, stabilnosti i razvoju azijsko-pacifičke regije', rekao je nakon objave vijesti iz Canberre glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Duboka zabrinutost zbog eurozone

Obama je izrazio 'duboku zabrinutost' zbog turbulencija u eurozoni.

'Duboko sam zabrinut i bio sam duboko zabrinut. Mislim da ću biti duboko zabrinut i sutra i sljedećeg tjedna', izjavio je američki predsjednik. Europske sile moraju 'podržati europski projekt', dodao je on na konferenciji za tisak.

'Dok ne uvedemo konkretan plan i strukturu koje šalju jasnu poruku tržištima o Europi, koja odlučno podržava euro i radi što mora raditi, i dalje ćemo biti svjedoci turbulencijama koje smo dosad doživljavali', izjavio je američki predsjednik.

Priznao je da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imaju realnu volju da izvuku Europu iz krize ali je ocijenio da Europa pati od komplicirane strukture.

'Europska zajednica u širokom smislu riječi mora podržati europski projekt', kazao je on. 'Imamo integrirano svjetsko gospodarstvo i ono što se događa u Europi imat će utjecaj na sve nas', dodao je on.