RASPRAVA U SENATU

SAD: Počeo rat protiv diskriminacije LGBT radnika

06.11.2013 u 07:37

Bionic
Reading

Američki Senat odobrio je raspravu o zakonu kojim se zabranjuje diskriminacija LGBT osoba na radnom mjestu, 17 godina nakon što je sličan prijedlog zakona 'srušio' samo jedan glas protiv

Apple snažno uz ENDA-u

Tim Cook, direktor Applea, podržao je prijedlog zakona o zabrani diskriminacije homoseksualnih i transrodnih osoba na radnom mjestu.

'U Appleu se trudimo osigurati da ljudi razumiju kako nitko neće provjeravati njihov identitet na vratima. Prihvaćanje ljudske osobnosti je stvar osnovnog ljudskog dostojanstva i građanskih prava', napisao je Cook u kolumni za Wall Street Journal.

Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, glasao je u omjeru 61:30 za otvaranje rasprave o prijedlogu zakona Employment Non-Discrimination Act (ENDA), pri čemu je podršku dalo i sedam republikanaca.

Zakonski prijedlog mogao bi biti odobren u Senatu već do kraja tjedna, ali njegova sudbina ostat će neizvjesna do daljnjeg jer je Predstavnički dom Kongresa pod kontrolom republikanaca.

Predsjednik Predstavničkog doma, republikanac John Boehner, protivi seENDA-i tvrdeći da bi te mjere mogle rezultirati sudskim tužbama iometati otvaranje novih radnih mjesta.

Senat je 1996. odbio sličan zakonski prijedlog. No u ponedjeljak ENDA je dobio potrebnih 60 glasova, koliko je nužno da se nadvlada republikanska proceduralna blokada.

Prema prijedlogu zakona, poslodavci sa 15 ili više djelatnika ne smiju donositi odluke o zapošljavanju, otpuštanju ili otpremnini temeljem spolne orijentacije ili rodnog identiteta.

Predsjednik Barack Obama podržao je ENDA-u, tri godine nakon što je Kongres ukinuo zabranu služenja vojske deklariranim gay osobama i nekoliko mjeseci nakon što je američki Vrhovni sud srušio nacionalni zakon koji je zabranjivao priznavanje istospolnih brakova na državnoj razini.

'Amerikance na radnim mjestima trebalo bi suditi po samo jednog stvari: sposobnosti da obave svoje posao', rekao je Obama za Huffington Post.

'Čini li ikakvu razliku ako vas spasi gay vatrogasac, obračun poreza izvrši gay računovođa ili vam automobil popravi gay automehaničar?', zapitao je Obama.