nakon osam godina

SAD osudio rusku odluku o neproduljenju mandata misije OESS-a: 'Neodgovorno, neopravdano i žalosno!'

31.03.2022 u 17:44

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su oštro osudile odbijanje Rusije da nakon osam godina ne produlji mandat OESS-ovoj promatračkoj misiji u Ukrajini koji je istekao u četvrtak

"Doista je žalosno da je Rusija blokirala konsenzus o produljenju mandata posebne promatračke misije u Ukrajini", rekao je američki veleposlanik Michael Carpenter u obraćanju Stalnom vijeću.

"To je neodgovorno i neopravdano", dodao je, vidi se iz transkripta njegova govora objavljenog u četvrtak na mrežnoj stranici američkog diplomatskog predstavništva pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

OESS je, iznenađen ruskom invazijom 24. veljače, idućih dana uz velike napore evakuirao stotine promatrača iz desetak zemalja koji su nadzirali primirje što je od 2014. na snazi između Ukrajine i dviju proruskih separatističkih regija.

Budući da je bila jedino međunarodno tijelo koje je moglo pratiti situaciju na terenu, nadala se da će se vratiti u zemlju čim dobije jamstva za sigurnost svog osoblja.

Moskva je bila odobrila njezin dolazak u okviru mirovnog ugovora potpisanog 2014., koji je UN ratificirao.

Tijekom operacije poginula su dva promatrača. Amerikanac Joseph Stone poginuo je u eksploziji 2017. a Ukrajinka Marina Fenjina u granatiranju Harkiva 1. ožujka.

Sjedište OESS-a je u Beču, u Austriji, od njegova osnutka 1975. u jeku hladnog rata, sa zadaćom promicanja dijaloga Istoka i Zapada.

Organizacija trenutačno ima 57 zemalja članica, među kojima su zemlje NATO-a i zemlje u ruskoj sferi utjecaja.

Za razliku od diplomatskih pregovora u Minsku 2014., OESS ne sudjeluje u pregovorima Rusije i Ukrajine koji se trenutačno organiziraju pod turskim pokroviteljstvom.