iščekivano izviješće

SAD optužile Iran da su vodeća svjetska zemlja koja podržava terorizam

20.07.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Iran je vodeća zemlja u svijetu kada se radi o podržavanju terorizma, optužile su u srijedu Sjedinjene Države u svom godišnjem izvješću o terorizmu, prvom koje je objavila administracija Donalda Trumpa

U tom godišnjem pregledu stanja koje redovito objavljuje State Department, američka diplomacija također zaključuje da se globalno prošle godine broj terorističkih napada i žrtava smanjio.

Ta kompilacija, koja se s nestrpljenjem očekivala u svijetu, pokriva 2016. godinu dakle odnosi se na razdoblje prije predsjednika Donalda Trumpa, odnosno na ono dok je još njegov prethodnik Barack Obama bio u Bijeloj kući.

Washington je još jednom uzeo za cilj 'Iran koji ostaje 2016. prva zemlja u svijetu u podržavanju terorizma, a skupine kojima pomaže Iran i dalje imaju kapacitete prijetiti interesima SAD-a i njihovih saveznika'.

Iran je od 1984., kao i Sirija i Sudan, na američkom popisu država koje 'podupiru terorizam'.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a također optužuje Teheran za potporu terorističkim skupinama poput libanonskog šijitskog Hezbolaha.

'Iako je broj terorističkih napada i broj žrtava terorizma pao na svjetskoj razini 2016., drugu godinu zaredom, terorističke skupine nastavljaju iskorištavati područja bezvlađa kako bi proširile svoju moć', kaže Washington.

U tom smislu 'Islamska država u Siriji i u Iraku ostaje i dalje najveća prijetnja međunarodnoj sigurnosti', dodaje State Department, ali navodi i al-Kaidu i Hezbolah.