JEFTINIJE I BEZBOLNIJE

SAD odobrio pilulu-kameru za traženje raka

06.02.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno je odobrila uporabu pilule – kamere kao alternativu za kolonoskopiju tankog crijeva kojom se traže rani znaci raka u crijevima

PillCam će pregled učiniti kojega se svi plaše učiniti potpuno bezbolnim. Tehnologija izraelske kompanije Given koristi sustav koji je izvorno bio razvijen za obrambene projektile. Pilula duga oko centimetar ima sustav kamera i rasvjete tako da može napraviti do 5 snimaka u sekundi i to s prednje i sa stražnje strane. Fotografije se radijskim odašiljačem dometa 30 do 60 cm prenose u prijemnik koji pacijent nosi na pojasu.

Mada podsjeća na SF klasik iz 1966. 'Fantastično putovanje', tehnologija je zapravo starija od deset godina. Pilule – kamere odobrene su još 2001. no praksa je pokazala da njihove snimke nisu tako kvalitetne kao one koje se mogu napraviti klasičnom kolonoskopijom. Sustav se stoga koristio samo za snimanje nekih dijelova probanog trakta kao što su jednjak, želudac i debelo crijevo. FDA je u ponedjeljak preporučila pilulu za pacijente koji iz anatomskih razloga ili zbog bolesti, nisu u mogućnosti obaviti kolonoskopiju.

U SAD-u kolonoskopija košta 4.000 dolara, a pilula samo 500. Stručnjaci se nadaju da će povoljnija cijena i bezbolna tehnologija potaknuti milijune ljudi redovitije odlaze na kontrole.