PORUKA DOSELJENICIMA

SAD neće izdavati vize pojedincima koji ugrožavaju mir na Zapadnoj obali

05.12.2023 u 21:42

Bionic
Reading

State Department zabranit će izdavanje viza pojedincima koji su uključeni u narušavanje mira, sigurnosti ili stabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken

Ograničenja će se odnositi na one koji su počinili nasilje ili poduzeli druge radnje koje ograničavaju pristup civila osnovnim uslugama i potrepštinama, a mogu se odnositi i na članove obitelji tih pojedinaca, rekao je Blinken. U priopćenju se ne navodi nijedno ime, kao ni broj pojedinaca koji će biti obuhvaćeni ograničenjima.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi visoki američki dužnosnici više puta su upozoravali da Izrael mora djelovati kako bi zaustavio nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali koje se povećalo nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

"Naglasili smo izraelskoj vladi potrebu da učini više kako bi se ekstremni doseljenici, koji su počinili nasilne napade na Palestince na Zapadnoj obali, pozvali na odgovornost", rekao je Blinken.

Svakodnevni napadi doseljenika više su se nego udvostručili, pokazuju podaci UN-a, otkako je Hamas, koji upravlja palestinskom enklavom Gazom, ubio 1200 Izraelaca i oteo 240 ljudi. Izrael je uzvratio napadima na Gazu ubivši više od 15.000 ljudi.

Blinken je rekao da će Washington "nastaviti surađivati ​​s izraelskim vodstvom kako bi jasno dao do znanja da Izrael mora poduzeti dodatne mjere za zaštitu palestinskih civila od ekstremističkih napada", dodajući da i palestinske vlasti moraju učiniti više kako bi suzbile palestinske napade na Izraelce.