izloženi nasilju

Visoki povjerenik UN-a hitno pozvao Izrael na zaštitu Palestinaca na Zapadnoj obali

10.11.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je u petak da Izrael mora poduzeti hitne mjere kako bi zaštitio Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali koji su izloženi nasilju otkako je prošlog mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa

Turk je rekao da je najmanje 176 Palestinaca, uključujući 43 djece i jednu ženu, ubijeno u incidentima u koje su bile uključene izraelske snage sigurnosti od početka listopada. Najmanje osam Palestinaca ubili su izraelski doseljenici.

Prije početka rata u Gazi između Izraela i islamističke skupine Hamas 7. listopada, to je već bila najsmrtonosnija godina zabilježena za Palestince na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, s oko 200 ubijenih.

“Hitno pozivam izraelske vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali zaštitu Palestinaca na Zapadnoj obali, koji su svakodnevno izloženi nasilju izraelskih snaga i naseljenika te uhićenjima, deložacijama, zastrašivanjima i ponižavanju", rekao je Turk novinarima u glavnom gradu Jordana Amanu.

Pogoršanje nasilja na Zapadnoj obali potaknulo je zabrinutost da bi palestinski teritorij mogao postati treća fronta u širem ratu, uz izraelsku sjevernu granicu gdje su se dogodili sukobi sa snagama libanonskog Hezbolaha.

"Dužnost Izraela je osigurati da svi incidenti budu promptno i učinkovito istraženi, te da se žrtvama osiguraju učinkoviti pravni lijekovi", rekao je Turk.

  • +13
Sukobi na Zapadnoj obali Izvor: Profimedia / Autor: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

"Nastavak rasprostranjene nekažnjivosti za takva kršenja neprihvatljiva je, opasna i jasno krši izraelsku obvezu prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima."

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i rekao da također provodi protuterorističke operacije protiv militanata iz skupine i drugih palestinskih naoružanih frakcija na Zapadnoj obali.

Tijekom proteklih 18 mjeseci izraelske trupe ubile su stotine Palestinaca - okorjelih militantnih boraca, mladih koji su bacali kamenje i neumiješanih civila - i izvršile tisuće uhićenja diljem Zapadne obale. U istom razdoblju deseci Izraelaca ubijeni su u napadima Palestinaca.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'