vojna operacija

Palestinsko ministarstvo zdravstva: Izraelci u Dženinu ubili devetero ljudi

09.11.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Najmanje je devetero ljudi ubijeno, a 15 ranjeno u izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu na Zapadnoj obali u četvrtak, prema palestinskom ministarstvu zdravstva

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da je za vrijeme operacije korišten dron u napadu na naoružane stanovnike izbjegličkog kampa u Dženinu. Stanovnici su ugrožavali izraelske snage pucajući na vojnike i bacajući eksplozivne naprave, rekao je IDF.

Vojnici su koristili tešku opremu kako bi identificirali i uništili desetke skrivenih eksplozivnih naprava, priopćio je IDF. Dženin se smatra uporištem palestinskih militanata i više puta su ga napadale izraelske oružane snage. Situacija na Zapadnoj obali znatno se pogoršala otkako je počeo rat između Izraela i islamističkog Hamasa koji vlada Gazom.

Palestinsko ministarstvo zdravstva kaže da je 174 Palestinca ubijeno na Zapadnoj obali od početka rata nakon brutalnih napada Hamasa 7. listopada. Također ima sve više izvješća o nasilju izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Od početka 2023. u izraelskim vojnim operacijama na Zapadnoj obali ubijeno je 370 Palestinaca, uglavnom u sukobima, a neki i u vlastitim napadima. To je najveći broj u posljednjih 15 godina, kažu organizacije za ljudska prava.

Izrael je preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i istočnim Jeruzalemom 1967. Palestinci traže teritorije za neovisnu državu s istočnim dijelom Jeruzalema kojim dominiraju Arapi kao glavnim gradom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'