URANIJ I IPERIT U KAOSU RATA

SAD: Libijski radioaktivni materijali su 'na sigurnom'

25.08.2011 u 23:07

Bionic
Reading

Preostale zalihe uranija i iperita u Libiji na sigurnom su, rekla je u četvrtak Victoria Nuland, glasnogovornica američkog State Departmenta

Chris Stevens, američki izaslanik među ustanicima u Bengaziju, razgovara s njima o 'jačanju suradnje' u vezi s konvencionalnim oružjem, posebice raketama zemlja-zrak kratkog dometa koje ozbiljno zabrinjavaju Washington, dodala je.

Nuland je rekla da su 'svi osjetljivi dijelovi libijskog nuklearnog programa maknuti početkom 2004.' i da su zadnje količine visokoobogaćenog uranija iznesene 2009.

Libija još raspolaže zalihom koncentriranog uranija koji je na sigurnom u istraživačkom centru Tadžuri. Kako god bilo, ustvrdila je glasnogovornica, 'Libija trenutačno nije u mogućnosti da taj uranij preradi u nešto opasno'.

Iperit je pak skupa sa zalihama streljiva uskladišten u Vadanu, u 'velikim čeličnim spremnicima u bunkerima'.

'Naša je procjena da je na sigurno', kazala je Nuland.

Pentagon je u srijedu objavio da su zalihe oružja za masovno uništenje u Libiji 'na sigurnome', ali da ga zabrinjava arsenal s više stotina raketnih bacača.

Američka administracija je libijskom Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) poslala dvije ekipe stručnjaka za 'manpade' - prenosive rakete zemlja-zrak vrlo kratkog dometa kojima pješak može srušiti zrakoplov.