PREVENTIVNE MJERE

SAD jača raketne obrane Havaja od prijetnje Sj. Koreje

19.06.2009 u 07:45

Bionic
Reading

Sjedinjene Države razmjestile su sustav za obranu od projektila u Tihom oceanu nakon izvješća da Sjeverna Koreja navodno prijeti ispaljivanjem balističkog projektila prema Havajima, izjavio je u četvrtak američki ministar obrane Robert Gates.

"Naravno da vrlo pozorno pratimo stanje na sjeveru, vezano uz lansiranje projektila i vlada određena zabrinutost ako se spremaju lansirati projektil prema zapadu, u smjeru Havaja", rekao je Gates na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pentagonu sa zapovjednikom združenog stožera admiralom Mikeom Mullenom.

Gates je naredio razmještanje projektila sustava THAAD na Havaje i povezanog pomorskog radara SBX u njihovoj blizini, objavio je Pentagon.

"Na temelju mog posjeta Fort Greelyu, mogu reći da su presretači na zemlji u položaju da mogu djelovati", rekao je Gates u vezi s vojnom lokacijom antibalističkih projektila kod Fairbanksa na Aljasci.

"Ne moramo 'telefonirati' što ćemo učiniti, reći su samo kako mislim da smo u dobroj poziciji ako bude trebalo braniti američki teritorij", naglasio je Gates.

Admiral Mullen izjavio je kako SAD namjerava striktno provoditi rezoluciju 1874 Vijeće sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje u odnosu na pretragu brodova za koje se bude sumnjalo da prevoze oružje, odnosno nuklearni materijal ili dijelove projektila.

Naglasio je kako će, u skladu s rezolucijom UN-a, SAD tražiti odobrenje posade za pretragu broda, a ako taj zahtjev bude odbijen, SAD može usmjeriti brod u luku gdje bi lučke vlasti provele inspekciju tereta.

Na pitanja novinara o tome prati li američka ratna mornarica brod Kang Nam koji je isplovio u srijedu iz jedne sjevernokorejske luke, a sumnja se da nosi oružje, dijelove projektila ili nuklearni materijal, Mullen je rekao "da u ovome trenutku ne želi ulaziti u pojedinosti".

Japanski dnevni list Yomiuri Shimbun prenio je mišljenje analitičara japanskog ministarstva obrane i američke obavještajne podatke i izvijestio u četvrtak da bi Sjeverna Koreja mogla lansirati projektil dugog dometa prema Havajima.

U izvješću se ocjenjuje da projektil Taepodong-2 ne može pogoditi Havaje jer je to američko otočje izvan dometa koji iznosi do 6.500 kilometara.

State Department je izrazio sumnju prema mogućnosti da bilo koja raketa Sjeverne Koreje pogodi cilj. "Ciljanje ustvari i nije bilo njihova jača strana", izjavio je glasnogovornik Philip Crowley.

Dodao je kako su u SAD-u zabrinuti zbog sjevernokorejskih provokacija, jer bi u jednom trenutku Pjongjang "mogao namjerno ili nenamjerno učiniti nešto što će izazvati veću krizu".

Glavnu obranu Havaja od balističkih projektila čini 28 raketa-presretača dugog dometa u silosima na Aljasci i u Kaliforniji, čija su testiranja u posljednjih 10 godina donijela osam uspjeha u 13 pokušaja. Projektili sustava Thaad predviđeni su za presretanje pojedinih bojevih glava s balističkih projektila, a presretači dugog dometa namijenjeni su udaru na projektile na većim visinama.