'PREVIŠE IH JE'

SAD i Europa i dalje vrlo neskloni imigrantima

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2011 21:46
  • Objavljeno 15.12.2011 u 21:46
Lampedusa imigranti

Lampedusa imigranti

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Europljani i Amerikanci i dalje su nezadovoljni politikama svojih zemalja prema imigrantima i u velikoj većini ih zabrinjava ilegalno useljavanje, ali se njihov broj, unatoč krizi i revolucijama u arapskim zemljama, u proteklih godinu dana nije povećao, nego ostao približno jednak

Četvrto izdanje godišnjeg izvješća 'Transatlantske tendencije – useljavanje' udruge German Marshall Fund (GMF), provedeno u SAD-u i pet europskih zemalja, pokazuje stabilnost u razmišljanju unatoč političkim i gospodarskim čimbenicima u svijetu.

Velika većina Europljana zabrinuta je zbog ilegalnog useljavanja, pri čemu prednjače Talijani (80 posto) ispred Španjolaca (74 posto), Britanaca (71 posto), Francuza (59 posto). No te su brojke neočekivano stabilne u usporedbi s onima iz 2010., a u nekim su zemljama čak lagano i pale (Italija -2 posto i Njemačka -1 posto).

Na upit o tome što misle o sugrađanima rođenim u drugoj zemlji, 42 posto Europljana smatra da ih je 'previše'. Takvih je najviše u Velikoj Britaniji (57 posto), a slijede Italija i Španjolska s po 48 posto, Francuska s 33 posto i Njemačka s 28 posto. Osim u Španjolskoj (+7 posto) i tu su brojke stabilne, čak i nešto manje nego 2010.

'Istraživanje pokazuje da čak i u politički i gospodarski teškim vremenima osjećaj Amerikanaca i Europljana prema useljavanju ostaje stabilan, iako su nezadovoljni načinom na koji se njihove vlade odnose prema tom pitanju', naveo je predsjednik GMF-a Craig Kennedy

Istraživanje je provedeno telefonom između 25. kolovoza i 18. rujna na uzorku od tisuću ljudi u svakoj zemlji, uz mogućnost pogreške od +/- 3,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi