BOŽINOVIĆ S GATESOM

'SAD Hrvatsku vidi kao prirodnog vođu u regiji'

03.02.2011 u 08:19

Bionic
Reading

Sjedinjene Države veliku važnost daju odnosima s Hrvatskom koju vide kao saveznika i prirodnoga regionalnog vođu, a vojni su odnosi posebno raznovrsni i u znatnom usponu, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Davor Božinović za Hinu nakon sastanka s američkim ministrom Robertom Gatesom u Washingtonu

'Po riječima ministra Gatesa, SAD iznimno veliku važnost daje daje odnosima s Hrvatskom, a naglasio bih da su upravo vojni odnosi u znatnom usponu i veoma su raznovrsni. Po opsegu i strukturi to je jedno od najvažnijih područja suradnje sa SAD-om', rekao je hrvatski ministar i dodao da će se ta 'suradnja nastaviti i intenzivirati'.

'Ministar Gates je rekao kako SAD vidi Hrvatsku kao prirodnog vođu i saveznika u regiji, prepoznaje ulogu Hrvatske u promociji mira i stabilnosti u susjedstvu', rekao je ministar Božinović.

Ministar Gates podupro je, kao i cijela administracija, rekao je Božinović, 'da Hrvatska što prije završi pregovore s Europskom unijom, jer na Hrvatsku se računa kao na glavnog promotora euroatlantskih vrijednosti prema ostatku regije'.

S američkim je ministrom razgovarao i o konkretnoj inicijativi uspostave vojne škole u Kabulu 'u kojoj će (uz Hrvatsku) sudjelovati i druge zemlje iz NATO-a', rekao je. S američkim je domaćinom razgovarao i o potencijalima hrvatske vojne industrije i njezinim mogućnostima za jače uključivanje u poslove za potrebe Saveza, a to znači i jače suradnje s tvrtkama u Americi.

Božinović se ranije sastao i s Justinom Webbom, predstavnikom tvrtke TNT koja u ožujku organizira sajam vojne industrije u Splitu. 'Izvrsna je to prilika za hrvatske tvrtke da uspostave još bolje kontakte na području vojne industrije te ostvare mogućnost za nove izvozne poslove', ocijenio je Božinović. U razgovoru je posebno izraženo zadovoljstvo interesom koji za sajam vojne opreme u Splitu pokazuju vodeće tvrtke u proizvodnji vojne opreme i naoružanja iz Europe i SAD-a.

Justin Webb
u ime organizatora izrazio je zadovoljstvo suradnjom s ministarstvom obrane te istaknuo da pripreme sajma vojne industrije teku u najboljem redu. Dolazak je dosad potvrdilo pedesetak inozemnih i dvadesetak hrvatskih tvrtki proizvođača vojne opreme.

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama hrvatski ministar obrane Davor Božinović položio je u srijedu vijenac na grob neznanom junaku na vojnom memorijalnom groblju Arlington.