OBAMINI PLANOVI

SAD daje 5 mlrd. dolara za borbu protiv terorista

28.05.2014 u 19:36

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama uzvratio je u srijedu kritičarima svoje vanjske politike i istaknuo da oslanjanje na diplomaciju, radije nego na vojnu intervenciju u rješavanju globalnih kriza poput ukrajinske ili iranske djeluje, a također je obećao da će povećati pomoć oporbenim skupinama u Siriji.

U vojnoj akademiji West Pont, Obama je prikazao sveobuhvatni pristup vanjskoj politici tijekom ostatka svog mandata koji premješta fokus s borbe protiv terorizma u Afganistanu na ublažavanje prijetnji i gašenje žarišta u ostalim dijelovima svijeta. Njegovo okretanje diplomaciji i izbjegavanje miješanja u odnose drugih zemalja izazvalo je salvu kritika iz redova republikanaca u Kongresu i raznih analitičara koji zagovaraju odlučniji i oštriji pristup. Jedna od tih zemalja je i Sirija, a Obama je u svom govoru branio svoju odluku da ondje vojno ne intervenira. Najavio je, međutim, jačanje pomoći oporbenim skupinama, protovnicima režima predsjednika Bašara al-Asada.

"Kao predsjednik sam odlučio da nećemo poslati američke rupe u taj sve više sektaški rat i vjerujem da je to dobra odluka. No, to ne znači da ne trebamo pomoći sirijskom narodu da se odupre diktatoru koji ubija i izgladnjuje vlastiti narod", kazao je Obama. Dodao je da će njegova administracija zajedno s Kongresom raditi na "povećanju" pomoći skupinama koje "nude najbolju alternativu teroristima i okrutnim diktatorima". Najavio je i plan osnivanja protuterorističkog fonda vrijednog pet milijardi dolara za obuku i opremanje američkih partnera u drugim zemljama u cilju borbe protiv najžešćeg ekstremizma.