PRITVORENIKOVA PRIJAVA HAAGU

Sačić optužio Markača i Čermaka za zavjeru

Bionic
Reading

Bivši ratni zamjenik zapovjednika Specijalne policije Željko Sačić jučer se iz pritvora u Remetincu, u kojemu je zbog sumnje da je zataškavao ratni zločin u selu Grubori nakon vojne akcije Oluja 1995, pismeno požalio Haaškom sudu da je žrtva zakulisnih igara obrana dvojice haaških optuženika generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te hrvatske policije, javlja Slobodna Dalmacija

Zbog toga je Sačić podnio kaznenu prijavu protiv ravnatelja policije Olivera Grbića, doznaje se od Sačićeva branitelja Zvonimira Hodaka

Sačić je iz pritvora zagrebačkog Okružnog zatvora pismenim putem obavijestio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu o svojim saznanjima da se na njegovu štetu opstruira rad sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea, koji vodi postupak protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kazao je Hodak.

Dodao je da je Sačić istodobno podnio kaznene prijave protiv ravnatelja hrvatske policije Olivera Grbića i drugih osoba zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Hodak je objasnio da njegov branjenik smatra kako je žrtva konstrukcija i igara obrana dvojice hrvatskih generala Čermaka i Markača, koje nastoje krivnju za zataškavanje i neprocesuiranje zločina u Gruborima prebaciti na njega.

Kaznenu prijavu protiv ravnatelja policije je, pak, podnio jer smatra da je Grbić zlorabio položaj i ovlasti kako bi ga se uhitilo i kazneno gonilo za nešto za što nije kriv, kazao je Hodak.

Na Sačićeve optužbe Markačev je branitelj, odvjetnik Goran Mikuličić, kratko rekao kako 'obrana Markača ne utječe ni na koga, ne radi nikakve komplote i nigdje ne gura nos, nego samo radi svoj posao'.

Bivši Čermakov branitelj Čedo Prodanović uvjeren je da Čermak ne stoji ni iza kakvih zavjera. 'General Čermak imao je priliku deset godina teretiti Gotovinu, Markača, Sačića ili nekog drugog i to nije učinio, pa sam apsolutno siguran da on ne stoji ni iza kakvih opstrukcija', kazao je Prodanović, koji se 2007. povukao iz Čermakove obrane zbog mogućeg sukoba interesa koji se pojavio kad je Gotovinina obrana otvorila mogućnost da za svjedoka na haaško suđenje pozove generala Rahima Ademija, drugog klijenta odvjetnika Prodanovića.

Sačić, koji je u vrijeme Oluje bio zamjenik zapovjednika Specijalne policije Markača, u pritvoru je već desetak dana s još četvoricom bivših pripadnika antiterorističke jedinice Lučko, od kojih se trojicu sumnjiči za ubojstvo šestero srpskih civila u selu Grubori pokraj Knina, 20-ak dana nakon Oluje. Sačića i još jednog osumnjičenika tereti se po zapovjednoj odgovornosti.