počinje nova sezona

Saborski zastupnici se u utorak vraćaju u klupe

12.09.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnici ponovno će u klupe za tjedan dana. Nakon ljetne stanke - počinje jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora.

Na sastanku Predsjedništva i klubova zastupnika utvrđen je dnevni red sjednice, prenosi HRT.

Planirana je 201 točka dnevnog reda, od čega je od prošle sjednice ostalo 167 neraspravljenih točaka, izvijestio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Započet ćemo aktualnim prijepodnevnom u utorak, u srijedu ćemo raspraviti Zakon o izbornim jedinicama, nakon toga u četvrtak raspravili bismo set poreznih zakona. Tjedan nakon toga u raspravu ću uvrstiti prijedlog zastupnice Selak Raspudić vezan za poslovnik Hrvatskog sabora', rekao je Gordan Jandroković.

  • +9
Predsjedništvo Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković je izvijestio da će sjednica trajati od 19. rujna do petka, 27. listopada, što znači da će zastupnici raditi šest tjedana. Nakon toga će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih svetih koji je u srijedu, 1. studenoga te će s novom sjednicom nastaviti u srijedu 8. studenoga i raditi do petka, 15. prosinca.

Također, izvijestio je da su na Predsjedništvu Hrvatskog sabora većinom glasova donijeli odluku da se tri salona imenuju po imenima zaslužnih žena - Katarini Zrinskoj, Kati Šoljić i po Savki Dabčević Kučar.

Jandroković: Slučaj bespravne gradnje šefa HEP-a nema nikakve veze s HDZ-om

Jandroković je, upitan za aktualnu aferu "plin za cent", odgovorio da ne zna je li netko u toj aferi 'zamračio' 14 milijuna eura poručivši da se time trebaju baviti nadležna državna tijela. Podsjetio je i da je Hrvatski sabor o tome proveo raspravu na izvanrednoj sjednici.

"Ako je bilo nečega što nije bilo zakonito, ako je netko kršio zakon - o tome moraju odlučiti nadležna državna tijela", rekao je.

Smatra i da u tom slučaju predsjednik Vlade Andrej Plenković postupa onako kako smatra da je ispravno. "Očito i on želi imati potpuno jasnu sliku o tome što se događalo, a ne donositi odluke pod pritiskom bilo medija bilo oporbe", poručio je.

Upitan o ilegalnoj gradnji šefa HEP-a Frane Barbarića na Hvaru, Jandroković je odgovorio da Barbarić po tom pitanju vodi određene postupke podsjetivši i da je Barbarić sam rekao da ako završno odluka nadležnih državnih tijela bude da je ilegalno gradio da će srušiti taj objekt.

"Nisam taj koji će prosuđivati, postoje nadležna državna tijela i institucije za takve postupke. Ako je bilo kršenja zakona i ako je objekt nelegalno izgrađen, tada će ga srušiti", kazao je.

Na novinarski upit Jandroković je odgovorio da taj slučaj nema nikakve veze s HDZ-om već se radi o pojedincu koji je bespravno ili ne gradio. Istaknuo je i da se svaki pojedinac i građanin Republike Hrvatske mora držati zakona i odluka državnih institucija.

Treba voditi računa o hibridnom djelovanju drugih država

Zamoljen za komentar izjave bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u intervjuu za podcast One Decision rekla da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore u kojima izgubila od Zorana Milanovića, Jandroković nije želio komentirati te informacije poručivši da postoji hibridno djelovanje drugih država. Podsjetio je i da je ravnatelj SOA-e Daniel Markić jasno kazao da postoji hibridno djelovanje onih država koje smatraju da im je Hrvatska predmet interesa.

Smatra da o hibridnom djelovanju treba voditi računa i prilikom predstojećih parlamentarnih izbora. "Treba o tome itekako voditi računa. To nije samo prazna priča, to je objektivna činjenica", ustvrdio je.

Predsjednik Hrvatskog sabora je potvrdno odgovorio na upit hoće li ovaj saziv Sabora dočekati proljetno zasjedanje dok se na upit hoće li imati ljetnu stanku samo nasmijao.