DAMIR KAJIN (IDS)

Saborski enfant terrible

16.10.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Obiteljski korijeni Damira Kajina su iz sela Kajini, nedaleko od Buzeta, blizu granice sa Slovenijom. Tamo žive stoljećima. Njegovi djedovi i pradjedovi su bili ratari, a roditelji službenici sa završenom gimnazijom

Osnovnu i srednju školu je završio u Buzetu i Rijeci. Od svih predmeta matematiku je, kaže, 'obožavao', a povijest volio. Kajin je bio odlikaš - prvu četvorku dobio je tek u 8. razredu osnovne škole. Kao mladić je igrao nogomet i bio izviđač.

U vojsku je, nakon završene srednje škole, otišao s nepunih 18 godina. Poslan je na odsluženje vojnog roka na Kosovo. Kad se majka Damira Kajina pobunila zbog toga što joj sina šalju dalje od ostalih, šef Narodne obrane u Buzetu ironično joj je rekao: 'Neka tvoj sin, Marijo, sveta vidi'. Tako je Kajin vidio 'svet'.

Od Saveza socijalističke omladine do IDS-a

*datum i mjesto rođenja: 3. veljače 1962., Koper
*zanimanje: upravni referent
*radno mjesto: Hrvatski sabor
*obrazovanje: Upravna škola

Kao član Socijalističkog saveza omladine, 1990., sa svojim društvom 'klinaca' izišao je na izbore i u Gradskoj skupštini Buzeta dobio čak 30 posto glasova. Bili su opozicija SKH-SDP-u.

Pa ipak, Kajin se politički opredijelio tek nakon što je na skupu u Pazinu 1990. Franjo Tuđman poručio onima koji su mu zviždali da 'mogu, ako im se ne sviđa, potražiti drugu domovinu'.

'Ja nisam zviždao, ali sam se nakon toga zabrinuo i opredijelio', prisjeća se Kajin. Postao je žestoka opozicija vladajućim strukturama u Zagrebu, posebno HDZ-u. Preko IDS-a, u kojem godinama igra važnu ulogu, ušao je u Hrvatski sabor, a proklamira politiku autonomije Istre i 'istrijanizaciju' Hrvatske.

Nije profitirao od politike

Iako nastupa s radikalno lijevih ideoloških pozicija, Kajin rado ističe da je njegova obitelj rimokatolička. Kršten je i vjenčan u crkvi.

Kajin tvrdi da nije profitirao baveći se politikom, a to pojašnjava na svoj način, pomalo ironično: 'Gadio bih se sam sebi da sam nešto uzeo, iako nas mnogi primjeri uče da vrijeme sve liječi, no, gađenje splasne, a imovina ostaje'.

Damir Kajin je veoma aktivan saborski zastupnik čije žustri i provokativni parlamentarni nastupi izluđuju njegove neistomišljenike, a uveseljavaju njegove simpatizere i obične građane.

Kajin je u Hrvatskom saboru član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i član Odbora za financije i državni proračun.