rebalans proračuna

Saborska oporba udarila po vladajućima: Obnove nema, EU fondovi se ne koriste, zdravstvo je crna rupa

03.11.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Kritike oporbenih saborskih klubova na rebalans državnoga proračuna u srijedu je sažela Marijana Puljak (Centar) ustvrdivši da se iz rebalansa vidi da obnove od potresa nema ni u tragovima, da EU fondove nitko od resora ne koristi kako je planirano, a da je zdravstvo crna rupa

Svemu tome treba dodati i da Vlada ne pomišlja na strukturne reforme koje bi povećale gospodarski rast, kazala je zastupnica.

Rebalans govori da nam je zdravstveni sustav u kolapsu, ne samo zbog epidemije, kazao je Domagoj Hajduković (Klub socijaldemokrata), dodavši kako je „surealno“ da se svake godine, otprilike u ovo vrijeme, priča o dugovima veledrogerija i zdravstvu.

Ukupan trošak našeg zdravstva ove će godine biti 38 milijardi kuna, podcrtava Stijepo Bartulica (DP), a Miro Bulj (Most) dodaje kako je covid samo ogolio stvarno stanje koje imamo u hrvatskom zdravstvu.

Ovakav zdravstveni sustav je bezdan, nužna nam je energična reforma sustava, naglašava Damir Bakić (ZLB).

Marina Lerotića (IDS) pak zabrinjava najava centralizacije zdravstvenog sustava tim više, kaže, što čak 75 posto dugova stvaraju bolnice koje su u vlasništvu države.

Hrvatska nije sposobna povući sredstva EU

Oporba tvrdi i kako rebalans pokazuje da Hrvatska nije sposobna povući sredstva EU, započeti obnovu, pa sredstva iz EU stoje.

Jedino što je sramotnije od zdravstva, u koje se i dalje upumpavaju sredstva, je ono od kuda se ti novci uzimaju, a to je obnova od potresa, kazala je Anka Mrak Taritaš (Glas), opetujući kako je obnova najveća sramote ove Vlade i premijera Plenkovića.

Najveći gubitnik u rebalansu je Ministarstvo graditeljstva, koje je ostalo bez 263 milijuna kuna, a to znači da nema obnove, da je šlampava, da je to jedan veliki kaos, kaže Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

I dio klubova vladajuće većine drži da je nužna reforma zdravstva.

Reforma u zdravstvu mora se provesti bez odlaganja, troškovi su ogromni, kaže Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) koji ne vidi osobit problem da je umanjena stavka Ministarstva graditeljstva.  Siguran sam da će se ta sredstva naći u proračunu za iduću godinu i potrošiti, pogotovo nakon izmjene Zakona o obnovi, kazao je.

Izmjene neće donijeti ništa dobrog, već smo upozoravali da se njima otvara prostor za korupciju, kazala je Vesna Vučemilović (HS).

I mirovinski sustav dobitnik, možda zbog Hrelje

Zdravstvo i obrana su dobitnici rebalansa, no i poljoprivreda dobiva više od planiranog, a tu je i mirovinski sustav, „možda jer je Silvano Hrelja iz opozicije prešao u poziciju“, dodala je Vučemilović.

Grozdana Perić (HDZ) pak sa zadovoljstvom ističe da se predviđa rast domaćeg gospodarstva od devet posto, što je bitno veće u odnosu na prvotno projiciranih 5, 2 posto. Javni dug je visok, no on se smanjuje za 4, 2 postotna boda u odnosu na prošlu godinu, naglasila je.  

Milorad Pupvac (SDSS) pozdravlja povećanje sredstva za komunalnu infrastrukturu na područjima gdje žive nacionalne manjine. Činimo sve da nerazvijeni dobiju sredstva kako bi nadoknadili zapuštenost, to se povećanje bilježi i u ovom rebalansu, i u pogledu infrastrukture, i OPG-ova i obrta, kazao je zastupnik.

Svoje mišljenje o predloženom rebalansu još će izreći i zastupnici pojedinačno, njih 30-ak. Doda li se tome i nekoliko klubova koji će govoriti završno i ne bude li replika, rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću započet će tek u večernjim satima.