u klupama

Zastupnici će u srijedu glasati o smjeni ministra financija Zdravka Marića

02.11.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o rebalansu državnoga proračuna za ovu godinu te prijedlogu 34 oporbenih zastupnika da parlament iskaže nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću

Izmjenama državnog proračuna za 2021. godinu ukupni se prihodi proračuna povećavaju za 3,3 milijarde kuna (na 153,6 milijardi), a rashodi za šest milijardi (na 173,3 milijardi kuna).

Očekuje se da će proračun bilježiti manjak od 19,7 milijardi kuna ili 4,7 posto BDP-a, dok će manjak opće države po metodologiji ESA 2010 biti 18,9 milijardi kuna ili 4,5 posto BDP-a.

Proračunski deficit opće države podignut je s ranije projiciranih 3,8 na 4,5 posto, uz rast prihodne strane za tri, a rashodne za šest milijardi kuna te smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 83,1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Također, projicira se prosječna godišnja stopa inflacije u 2021. na 2,4 posto, uz stopu nezaposlenosti od oko 7,5 posto.

Za ovu se godinu, kaže ministar financija Zdravko Marić, planira značajna korekcija procjene rasta s originalno planiranih 5,2 na 9 posto, pri čemu sve komponente BDP-a bilježe više procjene rasta, osim investicija i to privatnih izvan građevinskog sektora.

Pritom se, naglasio je Marić, planira povećanje prihoda od poreza i doprinosa za 2,2 milijarde.

To povećanje prihoda više je nego nadomješteno povećanjem rashoda, a najveće, za 7,05 milijardi kuna, odnosi se na Ministarstvo obrane, s obzirom da će se do kraja godine platiti prva rata nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Znatan skok rashoda bilježit će i Ministarstvo zdravstva, za 1,6 milijardi kuna, čime će se ukupni transferi iz proračuna i HZZO-a povećati na devet milijardi kuna.

O povjerenju ministru financija

Nakon što rasprave predloženi rebalans te još dva financijska dokumenta, zastupnici će, po drugi put, raspravljati o smjeni ministra financija Zdravka Marića, a inicijativu za njegovu smjenu pokrenula je neovisna zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Potpisima ju je podržalo još 33 oporbenih zastupnika iz različitih ideoloških grupacija, a to nisu učinili zastupnici IDS-a i Možemo!.

Vidović Krišto je to učinila zbog Marićevog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrdi, njegova "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Vlada je odbila sve njene navode te poručila da Marić svoju dužnost obnaša savjesno, poštujući Ustav, zakone i pravni poredak te se zauzima za svekoliki napredak države.

I sam ministar odbacio je navode iz oporbenog prijedloga te najavio da će se o svemu detaljno očitovati u Saboru.

Marić je već jednom, u travnju 2017., nakon razlaza vladajućih HDZ-a i Mosta, preživio burnu raspravu i glasovanje u Saboru, a oporba, predvođena SDP-om, tada je tražila njegovu smjenu zbog povezanosti s aferom Agrokor.

SDP-ovu inicijativu tada je podržalo 75 zastupnika, jedan manje od broja potrebnog za smjenu, dok je protiv Marićeve smjene također glasovalo 75 zastupnika.

Marić je treći ministar čije će se povjerenje propitivati u 10., aktualnom sazivu Sabora, a prije njega test povjerenje prošli su ministri gospodarstva i zdravstva Tomislav Ćorić i Vili Beroš.