alarm na markovom trgu

Sabornici na nogama: 'Da je palo na Sljeme još bi mogli progutati, ali... Što mi radimo u takvom NATO-u?!'

11.03.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Saborski zastupnici izrazili su u petak zabrinutost zbog pada bespilotne letjelice na zagrebački Jarun, nadležne institucije pozvali su da čim prije odgovore na niz pitanja koje je otvorio taj incident

Zastupnici i javnost traže odgovor kako je moguće da „neidentificirana letjelica“ uđe u naš zračni prostor, bude u njemu sedam minuta, padne na naseljeno područje Zagreba i nitko ne reagira. Znači li to da Hrvatska nema protuzračnu obranu, upitao je Božo Petrov (Most) uoči izglasavanje odluke o upućivanju do 70 hrvatskih vojnika u Mađarsku u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.

„Skandalozno je da se dogodila situacija da je naše nebo bilo nebranjeno“, kaže Petrov i traži od vladajućih i Oružanih snaga jasne odgovore ako ne žele da se sije panika i strah među građanima.

Imamo pravo očekivati informacije i procjenu situacije zašto je došlo do ovog sigurnosnog incidenta, dodaje Sandra Benčić (ZLB).

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Šarić

Letjelica je došla iz ratom zahvaćenog područja, prešla preko dvije članice NATO saveza, pa je legitimno pitati kako se to moglo dogoditi, suglasio se Peđa Grbin (SDP) koji upozorava da je letjelica mogla pasti na studentski dom i obližnje nebodere.

„Ukrajinci su demantirali da su je oni poslali, pa preostaje da su to učinili Rusi iz ratom zahvaćenog dijela Ukrajine ili avanturisti, jedno i drugo je loše“, kazao je Željko Sačić (HS).

  • +11
Eksplozija Jarun Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Krešo Beljak (HSS) smatra da pad letjelice ne može biti slučajan. „Da je palo na Sljeme još bi mogli progutati, ali palo je u centar glavnog grada članice NATO saveza. To što su naši zaspali, ali što je radio NATO, što mi radimo u takvom NATO-u“, upitao se.

Državni vrh se ponaša „kao da je pukla cijev usred Trešnjevke“, kaže Dalija Orešković (Centar) i konstatira da 12 sati nakon pada letjelice državni vrh šalje očitovanje da se radi o incidentu koji nije prijetnja.

Ante Deur (HDZ) ima drugačiji pogled na to. Ministar obrane je rekao da je letjelica praćena kad je ušla u naš zračni prostor, podsjetio je Deur i kolege pozvao da "ne siju paniku iz Sabora“ nego vjeruju institucijama.

  • +10
eksplozija na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Njegovu izjavu da je „Hrvatska sigurna zemlja, članica NATO-a“ dio zastupnika popratio je smijehom, nakon čega se rasprava prometnula u međusobno vrijeđanje Deura i Beljaka.

Ne vrijeđa se samo zdrava pamet zastupnika nego cijele nacije, konstatirao je Beljak, a Deur mu uzvratio kako je on „tragedija cijelog HSS-a".

Jeste li svjesni što radite, dogodio nam se neugodan incident, a vi od toga radite raspravu vrlo niske razine, ne činite to, bacate ružno svjetlo u Saboru, poručio je zastupnicima Gordan Jandroković.

  • +8
Padobran snimljen tijekom policijskog očevida nakon pada letjelice na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Izrazio je nadu da je pad letjelice na Zagreb „ slučajan incident“. Očekujemo u što skorijem vremenu da Glavni stožer, MORH i svi uključeni u te operacije izvijeste javnost što se dogodilo, rekao je predsjednik Sabora.

U Mađarsku do 70 hrvatskih vojnika

Hrvatska će poslati do 70 svojih vojnika u Mađarsku u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, odlučio je u petak Sabor većinom glasova.

Za odluku o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u Mađarskoj glasovalo je 118 zastupnika, jedan je bio protiv.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u Mađarskoj mogu biti razmješteni u ovoj i idućoj godini, uz mogućnost rotacije.

Predstavnik Vlade, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, Saboru je rekao kako trenutačna sigurnosna situacija na istoku Europe, zbog ruske agresije na Ukrajinu, predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća.

"Napad na neovisnu, miroljubivu, demokratsku državu gorak je podsjetnik da sloboda, mir, sigurnost i stabilnost ne mogu postojati ako ih nismo spremni obraniti", istaknuo je Jakop.

NATO je proteklih mjeseci proveo dodatno generiranje snaga za brzi odgovor, rasporedio dodatne snage na istok Saveza, pojačao postojeće u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji, te ustrojava nove borbene skupine u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Za slanje hrvatskih vojnika u Mađarsku sredstva su osigurana u državnom proračunu, a iznose 38 milijuna kuna.

U međunarodnim misijama u sklopu UN-a i NATO-a trenutno je 181 hrvatski vojnik, najviše ih je na Kosovu 141.

Sabor se suglasio i da do pet pripadnika Oružanih snaga sudjeluje u aktivnosti u sklopu EU projekta "Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti".