premijer u rijeci

Plenković o prosvjedu: Vulgarne poruke plod su Milanovićeva divljaštva

17.02.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Prosvjed na Markovu trgu komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u posjeti brodogradilištu 3. maj u Rijeci, a koji je bio glavna meta napada prosvjednika

Plenković je rekao da je Hrvatska demokratska i slobdna zemlja u kojoj svatko u okviru zakona može raditi što želi i misli.

'Ovo je skup radikalne ljevice i onih koji njih podržavaju. Poruke su bile vulgarne. One su plod Milanovićeva divljaštva i sad svaka šuša misli da može drugoga vrijeđati. Ako me uspoređuju s Franjom Tuđmanom, to me čini ponosnim', rekao je Plenković.

'Ovaj skup je pokazao da imamo dvije Hrvatske. Jednu koja radi i gradi, koja radi sve za gospodarski napredak. Isti ovi koji su pozvali ljude na Markov trg su isti koji su bili protiv Zakona o hrvatskom jeziku i vojne pomoći Ukrajini. Zanima me što misle o tome što je umro Aleksej Navaljni, što bi oni rekli da je ubijen točno na dan početka minhenske konferencije. Svi ovi, osim Socijaldemokrata, bili su protiv toga da Hrvatska pomogne Ukrajini', naveo je Plenković.

  • +22
Prosvjed 'Dosta je!' na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

'Da ova Vlada, koju oni zovu bandom, nije vodila politiku kakvu je vodila, plaćali bi skuplju struju nego što plaćaju. Misle da im je to palo s neba', rekao je premijer. Na pitanje zabrinjava li ga što je, osim političara, na skupu bilo mnogo građana, premijer je odgovorio: 'Ne znam ja tko je tamo bio'.

'lipa i radosti'

Pogledajte najzanimljivije transparente s prosvjeda u Zagrebu

Pogledaj galeriju

'Izbori će biti u roku i to mi već postaje smiješno. Mi smo osam godina na vlasti i ljevica želi učiniti sve da ne budemo i 12 godina. Oni mogu varati i lagati ljudima, pa reći da smo lupeži, korumpirani, ružni… ali možemo i mi uzeti mikrofone pa reći što je istina, a istina je da nema nacionalnog interesa koji ova Vlada nije osnažila', rekao je Plenković.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Ured europskog javnog tužitelja postoji jedino, isključivo i samo zbog političke volje moje vlade i koalicijskih partnera. Ne zbog zamjenika državnih odvjetnika koji su prešli u ured europskog javnog tužitelja za velike plaće. Sve su to hrvatski državljani. Da shvatimo o kome se radi. Drugo, njihova nadležnost je da štite financijske interese EU. Kao premijer sam bio za da Hrvatska snažno podupre osnivanje ureda EPPO-a. On postoji radi nas, a ne radi oporbe i medija. Treće, Geodetski fakultet je koristio neka europska sredstva u kojem je nadležno ministarstvo ono znanosti. Oni su kupovali svoje brodove i jahte koje nisu koristili za javne svrhe nego za privatne, pa je europski tužitelj krenuo, sasvim legitimno, u istragu. Pa je došao do 3D snimanja u obnovi. To nema veze s brodovima i jahtama. Međutim, da bi njihova nadležnost bila sasvim utemeljena, moramo vidjeti je li došlo do štete za EU. E sad, koja su sredstva korištena za to 3D snimanje, iz EU fondova ili iz državnog proračuna. Ja sam to provjeravao i dobio četiri neovisna izvješća da su ta sredstva iz državnog proračuna. Zašto bi mene ministri lagali? Samo na temelju onoga što sam danas rekao, DORH i USKOK bi trebali pokrenuti neke izvide da vide o čemu je riječ, neovisno o EPPO-u', rekao je Plenković na pitanje o upadu policije, po nalogu EPPO-a, u Ministarstvo kulture.