IMA LI KARAMARKO VEĆINU?

Sabor započeo stankom, Šuker: Stankama nećete uspjeti razbiti kvorum

18.05.2016 u 11:16

  • +7

Sjednica Kluba zastupnika Domoljubne koalicije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što Sabor ni prošloga petka nije uspio imati (odnosno zadržati) kvorum pa nije uspio završiti glasovanje, trebao bi danas glasovati o zakonima i izvješćima koje je raspravio proteklih tjedana, uključujući i Zakon o ukidanju ureda bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću, a trebao bi biti potvrđen i Ugovor o zajmu 40 milijuna eura od Razvojne banke Vijeća Europe za financiranje štete od poplava. No prije glasovanja javili su se brojni zastupnici u ime svojih klubova i zatražili stanku kako bi govorili o različitim temama poput dopunskog osiguranja i gubitka prava na invalidninu djece s Downovim sindromom

I danas je zasjedanje u parlamentu počelo sad već uobičajenim zahtjevima za desetominutnom stankom, koje je predsjednik Sabora Željko Reiner grupirao po temama, a stanku je zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja zatražio HSU-ov Silvano Hrelja, zbog ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HRID-a te Mostova Ines Strenja Linić, zbog dramatičnih promjena u demografskoj strukturi u zemlji SDSS-ov Milorad Pupovac, ali i zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas zbog perspektive maturanata te još neki zastupnici na već spomenute teme.

Naposljetku se, tražeći stanku također oko dopunskog zdravstvenog osiguranja, javio i HDZ-ov Ivan Šuker dodavši još jedan razlog, naime, kako je kazao, 'da objasni da se tim stankama neće razbiti kvorum'.

Petrijevčanin Vuksanović: Ima i važnijih pitanja od kvoruma

'Razumijem da je pitanje kvoruma bitno i cijenim to, ali ima i puno važnijih pitanja i moj zahtjev za stankom nema veze s kvorumom. Neki, nažalost, nisu te sreće da imaju zdravu djecu', kazala je Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HRID-a nakon stanke, upozorivši da su liste čekanja na Goljaku duže od godinu dana te na brojne novčane probleme s kojima se susreću roditelji djece s invaliditetom. Podsjetila je i da postoji Prijedog zakona o inkluzivnom dodatku koji bi 'resorno ministarstvo trebalo izvući iz neke ladice'.

'Uvrstite ga u saborsku proceduru i 95 posto problema bit će riješeno', poručila je Petrijevčanin Vuksanović te se osvrnula i na nekoordinaciju resornih tijela, pozvavši na 'uspostavu zdrave komunikacije između ministarstava zdravstva, socijalne skrbi i mirovinskog sustava'.

Hrelja: Dopunsko nije Nakićeva kasica-prasica

'Razlog za moje javljanje je intervju koji je ministar Dario Nakić dao u Slobodnoj Dalmaciji te rekao da dopunsko osiguranje mora poskupjeti te da je država u proračunskom manjku pa treba povećati cijenu za 19 kuna', objasnio je svoj zahtjev za stankom HSU-ov Silvano Hrelja, kojega je kasnije 'prozvao' Milivoj Špika iz BUZ-a u sklopu Domoljubne koalicije, kazavši da 'nije znao da u Saboru postoji i pregled tiska'.

'Dopunsko zdravstveno osiguranje ne može biti prihod zdravstva, to nije ministrova kasica-prasica iz koje on može uzeti što hoće. Recepti, bolnički dani i participacija kod određenih specijalističkih i dijagnostičkih pretraga - to pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje. Ovih dodatnih 19 kuna sad bismo trebali plaćati umjesto države', kazao je Hrelja pa zapitao: 'Ljudi, što mi to radimo? Ministar Nakić je na dobrom putu da nas posvađa sa svim građanima Republike Hrvatske.'

Jovanović: Obrazovanje i zdravlje moraju svima biti jednako dostupni

'Klub SDP-a izražava duboku zabrinutost aktualnim trenutkom hrvatskog zdravstva i to ne samo zbog najava da će poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje, nego i zbog lista čekanja i stanja u bolnicama. Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi za sve. Obrazovanje i zdravlje moraju biti jednako svima dostupni. No čini nam se da se događa suprotno. Neka se kolega Nakić posveti rješavanju problema lista čekanja. Ako to nije u stanju učiniti, neka odstupi. S tim se slaže i HDZ', rekao je SDP-ov Željko Jovanović.

Šandor Juhas
u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina, koji se govoreći odlasku brojnih iz Hrvatske osvrnuo i na letke koje su jučer dijelili maturanti uz poruku da ne žele ostati u Hrvatskoj, pozvao je kolege da dođu u nedjelju 15 do četiri na autobusni kolodvor u Osijeku i vide rijeke mladih koji odlaze.

Mrak Taritaš: Ukidanje mjesečne naknade za djecu s Down sindromom nije reforma

'Mi nismo tražili stanku da ne bi bilo saborske većine jer je jako teško da je iz četvrtog puta neće biti', kazala je HNS-ova Anka Mrak Taritaš i objasnila da su tražili stanku 'zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom'.

Upozorila je i da zasad nije bilo ni jedne reforme jer 'nije reforma ukidanje pečata', a nije ni 'ukidanje mjesečne naknade za djecu s Down sindromom'. 'Svi smo zaboravili na odgovornost, odgovornost je doći i glasovati u Saboru, odgovornost su i reforme i treba jasno reći koja je reforma i provesti je', poručila je Mrak Taritaš i dodala: 'Zbunjujemo građane. Najavljujemo niz zakona. Naši građani misle da su neki zakoni već doneseni'.

Strenja Linić: Napravljeni propusti bit će ispravljeni

'Vlada postoji tek tri mjeseca i teško je mijenjati zakone koji su na snazi 20 godina', odgovorila je Mostova Ines Strenja-Linić, koja je stranku tražila također kako bi govorila o ukidanju mjesečne naknade za djecu s Down sindromom te ustvrdila da 'nema dovoljno specijalista vještaka koji trebaju provesti vještačenje djece'.

'Postoje sporadični slučajevi, 20-ak njih u kojima su djeca zakinuta i nisu oštećena samo djeca s Down sindromom', kazala je Strenja Linić dodavši da se radi o nekoliko slučajeva koji će, nada se ona, biti ispravljeni u drugostupanjskom rješenju. Istaknula je i da su dogovorili sastanak s udrugama, a dio njih je već i bio na razgovoru te će se ići u izmjene uredbi i riješiti napravljene propuste uz obećanje da će biti riješen i problem roditelja njegovatelja.

Šuker: Politička i politikanska nabacivanja prema ministru

Govoreći o problemima u zdravstvu, uz konstataciju da je najveća zadaća riješiti dugove, u ime kluba zastupnika HDZ-a govorio je Ivan Šuker kao zadnji koji je zatražio stanku: 'Ovdje zadnja dva mjeseca vrlo često slušamo priče oko zdravstva. Tri godine pokušavali smo doći do financijskog stanja hrvatskog zdravstva i nismo uspjeli. Dok god ne riješimo ovaj godišnji trend gubitaka u zdravstvu od dvije do tri milijarde kuna, do tada sva ova politička i politikanska nabacivanja prema ministru neće imati nikakve koristi niti će ministar imati koristi od 19 kuna dok ne riješi te probleme.'

Hoće li uspjeti današnje glasanje?

Umjesto da čekaju novi petak, a kako bi se pokazalo da Most i Domoljubna koalicija, napose HDZ, ipak još uvijek imaju saborsku većinu, glasovanje koje je počelo nakon izlaganja zastupničkih zahtjeva za stankom, trebalo bi biti održano već danas. Naime, kako je ustanovio Reiner: 'Imamo kvorum, možemo krenuti s glasovanjem.'

Na sastanku najužeg vodstva HDZ-a današnje glasovanje je, naime, u ponedjeljak zatražio šef HDZ-a i Domoljubne koalicije te prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, a u Saboru je uoči glasovanja zasjedao Klub Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića, na koji je osim Karamarka došao i šef Mosta te potpredsjednik Vlade Božo Petrov

Ni Petrov ni Karamarko nisu prije Kluba davali izjave, obećali su da će to učiniti nakon što završi sjednica pa je tako Karamarko poručio kako se više neće ponoviti da Sabor nema kvoruma, odnosno da zastupnici ne dolaze, te potvrdio da se u parlament vraća Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i jedini kandidat za Karamarkova zamjenika na čelu HDZ-a.

Na sjednicu Kluba te u sabornicu u srijedu su došli i zastupnici kojih nije bilo u petak, kad je Sabor izgubio kvorum i nije uspio završiti glasovanje, dakle HDZ-ovi Damir Krstičević, Željko Glasnović, ali i 'Bandićeva' Sandra Perković te zastupnik HDS-a Goran Dodig